АНТИБИОТИЦИ КАО ОКИДАЧ ЗА ПОЈАВУ РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА: Највећи ризик присутан код млађих од 50 година

В. Н.

14. 09. 2021. у 15:00

НОВО истраживање сугерише да прекомерна употреба антибиотика може да повећа ризик од рака дебелог црева. Антибиотици су изузетно корисни у лечењу инфекције. Међутим, научници још уче о здравственим проблемима који су последица употребе и прекомерне употребе антимикробних лекова.

АНТИБИОТИЦИ КАО ОКИДАЧ ЗА ПОЈАВУ РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА: Највећи ризик присутан код млађих од 50 година

Фото: Depositphotos

Резултати нове студије, која је представљена на Светском конгресу Европског друштва за медицинску онкологију о раку једњака 2021, показују да људи, посебно они млађи од 50 година, могу да имају повећан ризик од рака дебелог црева због употребе антибиотика.

Ове нове информације појачавају важност опрезног прописивања антибиотика.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) напомиње да су антибиотици корисни у лечењу одређених врста инфекција, али не оних узрокованих вирусима. Дакле, они нису увек потребни, јер је тело понекад способно само да се одбрани од инфекције.

Стручњаци широм света апелују на рационалну употребу антибиотика, а ова студија им је аргумент више. Наиме, иако се свеукупно последњих година учесталост рака дебелог црева смањила, порастао је број случајева колоректалног карцинома међу особама млађима од 64 године. А, и све је већа забринутост због укупне преваленце колоректалног карцинома код млађих особа.

Најновији подаци, објављени у часопису CancerTrusted Source, упућују да би људи требало да иду на скрининг рака дебелог црева у доби од 45, уместо 50 година, што би помогло у раном откривању и превенцији.

Појединци могу да смање вероватноћу развоја ове врсте рака избегавањем одређених ризика, као што су конзумација алкохола, употреба дувана и недостатак физичке активности.

Међутим, стручњаци такође повезују рак дебелог црева с ризиком на које не можемо да утичемо, попут старости, породичне историје, генетике или присутности упалне болести црева.

Неки предиспонирајући узроци за рак дебелог црева и даље су непознати или се још увек проучавају, попут ове нове повезаности између употребе антибиотика и рака дебелог црева. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)