ЛОШЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ ОБАРА ИМУНИТЕТ: Научници процењивали имуни одговор учесника у студији

В. Н.

12. 09. 2021. у 15:00

У НАЈНОВИЈИМ истраживањима дошло се до нових доказа који указују на то да често излагање негативним емоцијама може да има важан утицај на функционисање имуног система. То практично значи да константно излагање стресу, анксиозности и негативном расположењу може да нашкоди физичком здрављу у великој мери.

ЛОШЕ РАСПОЛОЖЕЊЕ ОБАРА ИМУНИТЕТ: Научници процењивали имуни одговор учесника у студији

Фото: Depositphotos

Научници Државног универзитета у Пенсилванији прикупили су податке за студију тако што су користили упитнике у којима су учесници бележили своја осећања у одређеном тренутку. Ове процене су се одвијале током две недеље и омогућиле су тиму да створи слику емоционалног профила учесника.

Научници су, такође проценили имуни одговор волонтера прикупљајући њихове узорке крви и тражећи маркере упале.

Тим истраживача приметио је да су особе које су током дужег периода осећале негативна расположења неколико пута дневно, обично имале више нивое биомаркера упале у крви. Научници су такође приметили да су узорци крви узети од учесника убрзо након што су доживели негативну емоцију, као што су туга или бес, имали више биомаркера упале у крви.

Доживљавање позитивног расположења, чак и на кратко време пре узимања узорака крви, било је повезано са нижим нивоима упале.

Узбуђени смо због ових открића и надамо се да ће то подстаћи додатна истраживања како би се разумела веза између емоција и упале, поручили су амерички научници. 

Њихово откриће промовише нове психосоцијалне интервенције корисне за здравље, које помажу у прекиду циклуса који може довести до хроничне упала, инвалидност и разних других болести. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)