АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРОЦЕНУ ИСХРАНЕ: Прекомерни унос засићених масти и и шећера може да вас кошта живота

В. Н.

10. 09. 2021. у 14:00

ПРЕКОМЕРНИ унос засићених масти и додатог шећера водећи су узрок превремене смртности међу одраслима у САД, и сматрају се узроком готово 700.000 смртних случајева сваке године, али нутриционистичка истраживања усмерена на побољшање здравља често представљају изазов због ограничења у тачном праћењу уноса хране учесника.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРОЦЕНУ ИСХРАНЕ: Прекомерни унос засићених масти и и шећера може да вас кошта живота

Фото: Depositphotos

Апликација за процену исхране

Нова студија коју води Универзитет у Аризони из области здравствених наука има за циљ да развије нову мобилну апликацију за процену исхране коју ће истраживачи користити и која ће учесницима студије помоћи да тачније прате унос засићених масти и додатка шећера.

Традиционално, процене уноса засићених масти и доданих шећера мере се у истраживачким студијама помоћу упитника за учесталост хране или 24-часовних опозива дијете. Проблем је што су ове методе скупе за истраживаче, а и непоуздане с обзиром на пристрасност и погрешно извештавање учесника студија.

Истраживачи кажу да постојеће потрошачке апликације за праћење хране, иако популарне, не воде до база података о хранљивим састојцима. То их чини ограниченим у могућности да се користе у истраживачким студијама.

Апликација коју сада развијају биће прва, потпуно аутоматизована мобилна алатка за процену дијететске исхране, коју истраживачи могу користити за прикупљање тачнијих података о исхрани.

Апликација ће подстаћи учеснике да више пута дневно пријаве свој недавни унос са листе најчешће конзумиране хране и пића која доприносе највећим количинама засићених масти или додатог шећера у америчкој исхрани. Добијени подаци пружиће истраживачима тачнију слику о потрошњи хране, омогућавајући им да дају боље препоруке за побољшање здравља и добробити. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)