ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ РЕШАВА НЕДОУМИЦЕ: У ком проценту је успешна операција дискус херније?

В. Н.

03. 09. 2021. у 11:00

ДИСКУС хернија је померање дискурса из међупршљенског простора у слабинском делу кичме, при чему може да дође до укрштања нервног корена. Ово обољење није наивно, а пацијенти се често одлучују за интервенцију која би решила проблем. Доктор, хирург Немања Славковић, одговара на недоумице о томе колико је успешна операција дискус херније.

ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ РЕШАВА НЕДОУМИЦЕ: У ком проценту је успешна операција дискус херније?

Фото: В. Данилов

 - Дискус хернија се оперативно лечи код веома малог броја пацијената, јер се у већини случајева неоперативним процедурама постижу врло добри резултати. Уколико се, међутим, укаже потреба за хируршким лечењем, уз адекватну опрему и одабир праве хируршке технике која се спроведе на прави начин, проценат успешности може бити веома висок, чак и преко 80 одсто. Неопходно је напоменути да је овако висок проценат могућ само код пацијената којима је прецизно утврђена повезаност симптома и дискус херније, објашњава доктор Славковић.

Он додаје да нажалост, велики број пацијената бива оперисан због различитих болних стања кичменог стуба и магнетном резонанцом утврђених дискус хернија, али без клинички потврђене међусобне повезаности. Код тих пацијената се не може увек очекивати позитиван исход јер узрок бола није преоперативно прецизно одређен и најчешће није директна последица једне или више дискус хернија. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)