ШТА ЈЕ ПЛУЋНА ХИПЕРТЕНЗИЈА? Докторка Татјана Радосављевић – Још увек се трага за леком против ове болести

В. Н.

13. 08. 2021. у 13:00

БОЛЕСТИ плућа нису наивне за људски организам. Један од тежих облика јесте плућна хипертензија која је поремећај узрокован различитим клиничким стањима и обољењима.

ШТА ЈЕ ПЛУЋНА ХИПЕРТЕНЗИЈА? Докторка Татјана Радосављевић – Још увек се трага за леком против ове болести

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

 - Плућна хипертензија је болест која се карактерише повишењем притиска у плућном крвотоку. Болести које могу довести до плућне хипертензије су плућне, као што су фиброза, хронична опструктивна болест плућа, учестале плућне тромбоемболије. Ове болести доводе до тога да десна страна плућа не може довољном снагом да избацује крв у плућа, због чега се повећава притисак у плућним крвним судовима, истиче пулмолог, докторка Татјана Радосављевић.

Она додаје да постоји и болест која се зове примарна плућна хипертензије где се притисак у плућним крвним судовима појачава из непознатог разлога до јако високих вредности, и која се врло брзо може завршити смртним исходом. Лечење примарне плућне хипертензије је веома тешко и још увек се трага за правим леком. Плућна хипертензија може да буде пратилац код урођених срчаних мана као један од знакова, и ако постоји смањује шансе за упешност оперативних захвата, који се користе у корекцији урођених срчаних мана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)