СПРЕЈ ПРЕ УЛАСКА У ВОДУ: Након пливања треба користити исти препарат како би се спречили проблеми са ушима

И. Ковачић

10. 08. 2021. у 12:00

КО је склон упалама ува, у време сезоне купања и пливања, пре уласка у воду требало би да упрска неки од спрејева за тоалету на бази борне киселине, пантенола, ацетатне киселине или изопропил алкохола.

СПРЕЈ ПРЕ УЛАСКА У ВОДУ: Након пливања треба користити исти препарат како би се спречили проблеми са ушима

Фото: Depositphotos

Докторка Светлана Ваљаревић, специјалиста ОРЛ Клиничко-болничког центра "Земун" каже да ови спрејеви делују заштитно на кожу ува, а неповољно на микроорганизме из воде и тако спречавају развој упале:

 - Након пливања би такође требало применити исти препарат, јер ће да уклони заосталу воду из спољашњег слушног ходника.

Када је реч о купању и туширању, у смислу обављања личне хигијене, наша саговорница каже де је улазак воде и сапунице у уво не само нешкодљиво, него и пожељно, да би се наслаге ушне масти редовно уклањале и да не би долазило до стварања сасушених церуменских чепова.

 - Вода у току туширања, осим ако не постоји перфорација бубне опне, ни на који начин не може да доведе до проблема са ушима - каже др Ваљаревић. - Али, што се тиче купања у току лета у стајаћим или текућим водама, постоји могућност да вода која у себи има одређени број микроорганизама узрокује упалу спољашњег слушног ходника.

Упала спољашњег слушног ходника је изразито болна. Није искључена ни појава свраба. Услед упале, кожа слушног ходника се зацрвени и отекне, што доводи до затварања канала којим звук путује до средњег ува, па се због тога јавља и слабији слух, а није искључена ни појава исцетка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)