КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ МАЊАК ВИТАМИНА Д? Дефицит једног од кључних елемената за имунолошки систем

В. Н.

04. 08. 2021. у 13:00

ПАНДЕМИЈА ковида 19 додатно је указала на значај витамина Д у очувању здравља. Овај витамин сматра се есенцијалним јер утиче на многобројне процесе у организму. За разлику од других витамина, он делује попут хормона, а свака ћелија у нашем телу има рецептор за њега.

КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ МАЊАК ВИТАМИНА Д? Дефицит једног од кључних елемената за имунолошки систем

Фото: Depositphotos

Препоручени дневни унос витамина Д обично је од 10 до 20 микрограма, али многи стручњаци кажу да би га требало уносити више. Поготово зато што је његов мањак врло чест, па се процењује да око милијарду људи широм света има низак ниво овог витамина у крви.

Он се налази и у одређеним намирницама попут масне рибе и обогаћеним млечним производима, мада је врло тешко добити га довољно само из хране.

Сматра се да особе које имају тамну косу, старије животне доби са прекомерном телесном тежином, као и они који не једу много рибе или млечних производа имају недостатак овог витамина. Групи оних који су по правилу у дефициту са витамином Д, припадају и они који живе на местима са мало сунца, особе које увек користе заштитну крему за сунчање и оне које много времена бораве у затвореним просторима.

Фото: Depositphotos

Витамин Д

Анализа нивоа витамина Д из крви се ретко ради. Ниво витамина Д у кври може лабораторијски да се одреди, али то ретко ко ради, па следећих шест знакова може да укаже да би требало да појачте унос витамина Д, и без лабораторијске провере.

Честе инфекције

Једна од најважнијих улога витамина Д је јачање имунолошког система како би он могао да се бори против вируса и бактерија. Он директно "комуницира" са ћелијама које су одговорне за борбу против инфекције, а ако сте склони честим прехладама или грипу, низак ниво витамина Д може да буде фактор који томе доприноси.

Депресија

Депресивно расположење такође може да буде знак недостатка витамина Д. Истраживачи су повезивали недостатак овог витамина са лошим расположењем, посебно код старијих одраслих особа, а неке контролисане студије показале су да давање витамина Д особама са његовим мањком помаже у борби против депресије, укључујући сезонску депресију која се јавља током хладнијих месеци.

Умор

Осећај умора може да има много узрока, а недостатак витамина Д може бити један од њих. Нажалост, управо се он често превиди као потенцијални узрок. Студије случајева показале су да врло низак ниво витамина Д у крви може да проузрокује умор који има озбиљан негативан утицај на квалитет живота.

Болови у леђима

Витамин Д помаже у одржавању здравља костију на више начина. За почетак, побољшава апсорпцију калцијума у телу, а бол у костима и бол у доњем делу леђа могу да буду знакови ниског нивоа витамина Д у крви. Истраживање које је обухватило више од 9.000 старијих жена, открило је да је већа могућност појаве болова у леђима, укључујући јаке болове у леђима који су ограничавали свакодневне активности било примећено код жена које су имали низак ниво овог витамина.

Теже зарастање рана

Тешко зарастање рана након операције или повреда може да укаже на дефицит овог витамина. Наиме, витамин Д повећава производњу једињења која су кључна за формирање нове коже као дела процеса зарастања рана, и ако га нема довољно ране спорије зацељују.

Губитак косе

Губитак косе често се приписује стресу, што је сигурно чест узрок. Међутим, када је губитак косе озбиљан, то може да буде последица болести или недостатка хранљивих састојака, а код неких жена он је повезан управо са ниским нивоом витамина Д.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)