ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ ПРЕ ОДЛАСКА КОД ГИНЕКОЛОГА? Не постоји погрешно врме за преглед када проблем постоји

С. Ковачевић

04. 08. 2021. у 12:21

МНОГЕ жене одлазе код гинеколога тек у зрелим, тридесетим годинама, иако би прва посета овом специјалисти требало да буде већ између 13. и 15. године. То значи да би девојчице требало први пут да оду код гинеколога пре него што одлуче да имају интимне односе.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ ПРЕ ОДЛАСКА КОД ГИНЕКОЛОГА? Не постоји погрешно врме за преглед када проблем постоји

Фото: Depositphotos

Специјалиста гинекологије др Мима Фазлагић указује да је важно да се приликом те прве посете девојке са стручњаком договоре о контрацепцији и свим осталим детаљима везано за репродуктивно здравље и сексуални чин, како први однос не би био трауматичан.

 - За нас као гинекологе је најважније да жена увек буде искрена и отворена на прегледу. Битно је да сазнамо све детаље, јер је и поента у успостављању комуникације већ у првом контакту - каже др Фазлагић.

Раније заказана посета гинекологу могућа је и током циклуса, али је ипак можда боље да се одложи изузев у случају присутних симптома који захтевају хитну консултацију или преглед.

FOTO: Arhiva novosti

Др Мима Фазлагић

 - Не постоји погрешно време када је одлазак код гинеколога у питању. Када је заказана редовна контрола, а имате циклус, тада може да се одложи посета, али чак и у том случају уколико је присутан неки проблем, ништа не треба да спречи преглед - објашњава др Фазлагић.

Дугорочне последице

Последице које може да произведе неодлажење код гинеколога могу да буду и озбиљне и непријатне, нажалост и дугорочне. Због страха које девојке имају од гинеколошког прегледа, све је више случајева нежељене трудноће јер се не чувају на прави начин. Поред тога, честе су инфекције гениталија, чак и оне које смањују изгледе за каснију, планирану, трудноћу. Многе девојке тако "вуку" и инфекцију ХПВ вирусом, који може да буде и узрок карцинома.

Најбоље је да избегавате сексуалне активности, или употребу тампона два дана пре гинеколошког прегледа. Пре посете није потребно да се депилирате или бријете.

Гинеколошки преглед, укључујући и Папа тест, може да буде непријатан, али обично није болан. Често младе жене због предрасуда одлажу први преглед.

 - На првом прегледу се обично не ради преглед грлића него се прво поразговара са пацијенткињом, саветује се или евентуално уради ултразвук - објашњава др Фазлагић. - Посета гинекологу препоручује се бар једном годишње, наравно и сваки пут када жена има забринутости због симптома као што су карлични, вагинални бол или претерано крварење из материце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)