БУЂЕЊЕ УСРЕД НОЋИ: Шта је узрок редовног прекидања сна?

В. Н.

31. 07. 2021. у 14:00

ИНСОМНИЈЕ и несанице има готово сваки трећи човек, и ове као и друге прпблематике када је сан у питању нису ретка појава. Како истиче доктор Бобан Степић, неуролог, разлози буђења усред ноћи често се повезују са стресним ситуацијама, проблемима или анксиозним стањима.

БУЂЕЊЕ УСРЕД НОЋИ: Шта је узрок редовног прекидања сна?

Фото: Depositphotos

 - Поремећаји сна су данас чести, поготово у времену пандемије вируса корона. Разликујемо неколико подтипова несаница, према чему се и одређује терапија. Буђење усред ноћи могло би да буде последица најразличитијих узрока, али бих издвојио као најчешћи, хроничну изложеност стресу, преоптерећеност обавезама, бригу за будућност, оптерећеност са превише информација током дана и слично. Долазе у обзир и поремећаји расположења, поремећаји биоритма, поремећаји хормонског статуса, поремећаји кардиоваскуларног система и тако даље.

Доктор у оваквим ситуацијама саветује пре свега хигијенско-дијететски режим - редовни и не касни оброци, смањење конзумирања кафе, алкохола, престанак пушења, редовна физичка активност. Ако све то не уроди плодом, потребно је обратити се неурологу или психијатру, који ће одредити план испитивања и лечења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)