РЕЛАКСАЦИЈА НА ОДМОРУ: Море ублажава артритис и болове у леђима

И. К.

31. 07. 2021. у 10:10

МОРСКА вода олакшава бол, смањује упале, опушта и подстиче ослобађање вишка течности из организма. Због тога купање у мору доноси олакшање особама које пате од реуме, артритиса, болова у леђима и мишићима.

РЕЛАКСАЦИЈА НА ОДМОРУ: Море ублажава артритис и болове у леђима

Фото: Depositphotos

Докторка Валентина Штулић, реуматолог из Београда каже да је боравак на мору за све пацијенте са запаљенским болестима зглобова драгоцен, јер пливање или само кретање кроз воду побољшава мобилност зглобова:

 - Суштина је у ствари што боравак у води релаксира целу структуру зглоба, дакле и тетиве и хрскавицу, а то последично смањује упалу и самим тим бол нестаје. Такав ефекат не може да се постигне кретањем на сувом.

Међутим, упаљеним зглобовима не прија директно излагање сунчевим зрацима.

- Неопходно је да се избегава боравак на плажи у најтоплијем делу дана - каже др Штулић. - Најбоље време за боравак на плажи су предвечерњи сати, када је вода довољно топла, а висока температура јењава.

Ипак, када је узрок болних и отечених зглобова псоријаза, сунчање се препоручује.

- Пацијентима са псоријазним артритисом се саветује сунчање јер оно смањује псоријатичне наслаге на кожи, а пливање побољшава покретљивост зглобова - каже наша саговорница. - Наравно, и њима је када се излажу сунчевим зрацима неопходна адекватна заштита коже кремама за сунчање.

Боравак на мору и излагање сунцу не препоручује се пацијентима који имају фото-осетљив тип псоријазе. Процењује се да је то стање код 5,5 одсто оболелих од ове болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)