ПОРЕМЕЋАЈИ СРЧАНОГ РИТМА: Да ли је свака аритмија опасна по живот?

С. Ковачевић

30. 07. 2021. у 12:20

ПОРЕМЕЋАЈИ срчаног ритма могу да буду безопасни, али је важно да се прате симптоми, јер уколико се појаве веће неправилности, аритмије могу да изазову озбиљне и фаталне компликације. Како, за "Новости", каже потпуковник др Ивица Ђурић, из Клинике за кардиологију Војномедицинске академије у Београду, нису све аритмије опасне по живот, али већина њих квари квалитет живота.

ПОРЕМЕЋАЈИ СРЧАНОГ РИТМА: Да ли је свака аритмија опасна по живот?

FOTO: Depositphotos

Поједине аритмије, пре свега вентрикуларне могу да буду веома опасне. Постоји више фактора који могу да доведу до неправилног рада срца, укључујући алкохолизам, дијабетес, превише кафе или конзумирање наркотика, па је самим тим у превенцији аритмија важно да се избегавају ови фактори ризика.

Некад ова стања не дају симптоме иако су озбиљна, док у неким случајевима људи са симптомима заправо немају озбиљна "прескакања".

 - Аритмије могу да буду последица урођених стања, односно повезане са структурним болестима срца, али могу да се јаве и као последица стечених фактора ризика - објашњава др Ђурић.

FOTO: Privatna arhiva

Доктор Ивица Ђурић

Особа доброг здравља нема велики ризик да доживи аритмију. Међутим, основни срчани проблем може да значи да електрични импулси не путују правилно кроз срце, што повећава могућност аритмије. Неки људи са аритмијама опасним по живот можда немају симптоме, док други са симптомима заправо немају озбиљну аритмију.

 - Аритмије често буду удружене са другим болестима, било да се ради о болестима срца или других органских система - каже др Ћурић.

 - Пре свега при појави аритмије треба размишљати о функцији штитне жлезде и о анемији. Лечење је свакако неопходно за спречавање даљих проблема, који могу да подразумевају и мождани удар.

Када потражити помоћ

АРИТМИЈЕ не треба игнорисати. Важно је препознати моменат у коме је потребна стручна помоћ.- Најчешћи симптом аритмије је осећај неправилног, убрзаног или успореног срчаног рада - каже др Ћурић. - Уколико је овај симптом удружен са замарањем, болом у грудима, општом слабошћу евентуално губитком свести, онда се обавезно треба јавити кардиологу, јер уколико се аритмија не препозна на време може да доведе до слабљења срчане функције. Поједине аритмије носе ризик од развоја можданог удара док друге могу да доведу до кризе свести тако да је адекватно и правовремено лечење веома битно.

Лекари препознају здрав откуцај срца бројећи колико пута оно откуца сваког минута током одмора. Распон таквог откуцаја треба да буде између 60 и 100 у минути. Срце треба да куца редовним ритмом, који се састоји од двоструких "ба-бум" откуцаја са једнаким размаком између сваког. Један од откуцаја обезбеђује кисеоник крви која је већ циркулисала, а други откуцај гура кисеоничну крв око тела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)