ВЕЗА МОЗГА И ЦРЕВА: И срећа и страх стварају реакцију у стомаку

С. К.

30. 07. 2021. у 11:11

ПОСТОЈИ научно објашњење за осећај лептирића у стомаку или треме, који се јавља у одређеним ситуацијама. У животу се често ослањамо на инстинкте црева за доношење важних одлука. Веоровали или не, овај "смешни" однос који имамо са својим стомаком није само сујеверно веровање, иза њега заправо стоји образложење. Од осећаја лептира у стомаку до смелости за акције, све ове навике потичу од мало познате "осе црева и мозга".

ВЕЗА МОЗГА И ЦРЕВА: И срећа и страх стварају реакцију у стомаку

Фото: Depositphotos

Много људи се често позива на црева да би описали своја осећања или оправдали своје свакодневно понашање. Често истински доживљавамо осећаје које описујемо у датом моменту. Нарочито жене (око 75 одсто наспрам 61 одсто мушкараца) верује да све, од среће, до страха, па чак и љубави, изазива стварне реакције у нашем стомаку.

- Однос црева-мозак је веома близак, и чини се да они често комуницирају - рекла је докторка клиничке психологије Арија Цампбел.

Она додаје да су црева једини орган у телу који има свој локални нервни систем и може да обавља функције без инструкција из мозга. Ово је разлог зашто се црева обично називају "другим мозгом".

Мозак и црева су повезани хемијским преносиоцима који се називају неуротрансмитери, попут допамина и серотонина. Ове важне хемикалије у мозгу се често описују као хормони "среће", јер утичу на наше расположење и емоције. Такође, фасцинантно је да неуротрансмитери производе цревне ћелије и билион микроба који живе у нашим цревима. То је доказ да се више од 90 одсто серотонина у нашем телу производи у стомаку.

Поред тога, на основу мириса и самог погледа на храну, мозак шаље сигнал који доводи до испуштања дигестивних сокова у црева, што чини припрему за долазак хране. Баш то је разлог зашто одличан оброк може да измами велики осмех на лице.

У случајевима када наш мозак разговара са цревима, то би могло објаснити зашто имамо лептириће у стомаку или имамо осећај страха када се осећамо стресно или нервозно. Већину времена је, међутим, јасно да срећно и добро функционишуће црево не може бити корисно само за наше физичко здравље, већ и за ментално благостање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)