БЛАГОДЕТИ ПРИРОДНИХ ПРОИЗВОДА: Мелем од смиља као лек за стрије и проширене вене

В. Н.

29. 07. 2021. у 11:11

ЧЕСТО умемо да занемаримо намирнице које су наша свакодневница, а које би могле да реше многе здравствене проблеме. Лек тражимо у компликованијим начинима а све нам је заправо испред носа. Природни чајеви, воће или неки природни лекови, одлични су за сузбијање прехлада или хроничних обољења.

БЛАГОДЕТИ ПРИРОДНИХ ПРОИЗВОДА: Мелем од смиља као лек за стрије и проширене вене

FOTO: Depositphotos

Ово су неке од њих:

Чај од липе умирује стомак

Чај од липе сматра се мелемом за плућа јер садржи обиље слузи која облаже дисајне путеве. Зато је чај од липе добар избор у случају прехладе, успешно лечи од хроничног и грчевитог кашља, умирује нервозни стомак, опушта напете живце и даје добар сан. Топли напитак од ове лековите биљке лечи и од песка у бубрегу, ублажава боре и пеге на кожи, спречава опадање косе... Опекотине и ране добро је испирати и облагати чајем од липе.

Крушке чисте лоше масти

Код вртоглавице и повећаног замора није потребно пити кафу у литрима. Фолна киселина, која је садржана у крушкама може боље да развесели од било којег стимулационог напитка, а при томе и да нормализује притисак. Добробит крушке огледа се и у томе што само једна дневно даје више од 20 одсто дневне потребе за влакнима. Влакна су битна, јер олакшавају рад црева и решавају нас проблема затвора. Осим тога влакна су и "чистачи" лоших масти у организму.

Пелин пре јела

Пелин је један од најефикаснијих и најбрже делујућих природних лекова за све врсте тегоба с пробавом и жучи. Своју велику горчину захваљује абсинтину, који утиче на пробаву и циркулацију. Иначе, узимање горких намирница пре јела поспешује пробаву. Горки укус у устима утиче на стварање жучи и рад цревних жлезди и на такав начин омогућује бољу пробаву. Једну кафену кашичицу хербе надземног дела пелена прелити шољом (200 мл) кључале воде, оставити да стоји 10 минута, процедити и пити два-три пута дневно пре оброка.

Мелем од смиља

Уколико патите због стрија, проширених вена, хематома, попуцалих капилара почните да користите мелем од смиља. Овај лековити препарат добар је и у случају уједа инсеката и опекотина. Из тих разлога смиље има изузетан значај у савременој козметологији, јер се користи за прозводњу крема против бора и старачких флека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)