МЛАЂИ КАО РИЗИЧНА ГРУПА: Да ли је безбедно да се вакцинишу деца против корона вируса?

В. Н.

28. 07. 2021. у 12:13

ПОСТОЈИ велика дилема када је у питању вакцинација деце против корона вируса. Већина одраслих се вакцинисала али то није случај са млађом популацијом. Како објашњава докторка Невенка Ракетић, педијатар, сада је најважније да вакцину прими што више младих, с обзиром на то да имају више контаката и често се не придржавају мера заштите.

МЛАЂИ КАО РИЗИЧНА ГРУПА: Да ли је безбедно да се вакцинишу деца против корона вируса?

Foto: Printskrin Youtube/Zdravlje TV- zvanični kanal

 - Тренутно мањи број заражених не значи да се неће десити нови талас инфекције на јесен. Једино како можемо спречити даље ширење ове заразе је вакцинација и то што већег броја људи да би се достигао колективни имунитет. Не треба заборавити да и млади оболевају и да могу имати тешке облике ковида, као што је мултисистемски инфламаторни синдром (кавасаки).

Често се сумња и у исправност и делотворност вакцина. Мишљења су подељена а понекад могу да се чују и разне измишљене тврдње, каже докторка.

 - Вакцине против вируса корона су пре свега ефикасне, али и безбедне и њихова безбедност се стално испитује последњих годину дана. Приче да ове вакцине изазивају стерилитет су апсолутно нетачне и пласирају се од стране антивакциналног покрета. Засада је у нашој земљи за вакцинацију узраста од 12 до 17 година регистрована "фајзер" вакцина, а очекује се дозвола и за остале.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)