МИЛОВ СИН НЕ ХАЈЕ ЗА ЗАБРАНЕ: У Црној Гори граде МХЕ без дозволе, међу инвестиорима и финансијер такозване ОВК!

М. СЕКУЛОВИЋ

19. 05. 2021. у 20:07

НА подручју Колашина и даље траје "јуриш" на реке, на којима инвеститори из редова ДПС и блиски моћницима из некада партије на власти, желе да граде мале хидроелектране.

МИЛОВ СИН НЕ ХАЈЕ ЗА ЗАБРАНЕ: У Црној Гори граде МХЕ без дозволе, међу инвестиорима и финансијер такозване ОВК!

Фото: М. Секулоивћ

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, на чијем је челу проф. др Ратко Митровић, одбило је захтев сина председника Црне Горе Мила Ђукановића, Блажа и компаније "ББ Хидро" из Подгорице, и тако потврдило решење урбанистичко-грађевинског инспектора о прекиду градње мале хидроелектране "Слатина". Ипак, радови на локалитету Честогаз нису заустављени иако немају никакву дозволу.

Компанија ББ "Хидро", у власништву је млађег Ђукановића и бизнисмена Ивана Бурзановића, који су већ изградили МХЕ у Бистрици код Колашина. До одбијања жалбе подгоричке компаније дошло је након што је Влада средином јануара дала сагласност да се прекине поступак одобравања изградње малих хидроелектрана све док радна група Министарства капиталних инвестиција не оконча поступак контроле процедуре и законитости закључених уговора о концесији за МХЕ.

Тренутно је у току пет суђења у Привредном суду у Подгорици, где инвеститори туже државу тврдећи да им је претходна влада ометала инвестицију. Међу "ивеститорима" је чак и један од финансијера такозване ОВК Фљорим Краснићи, који је у Црној Гори већ учествовао у градњи једне мале хидроелектране.

ПОЗИВ МЕШТАНА КРАЉСКИХ БАРА

- ПОЗИВАМО све државне службенике и запослене у министарствима, надлежним институцијама и инспекцијама који се баве овом проблематиком, а којима је стало до поштовања закона и очувања државе, да спрече крађу природног богатства Црне Горе и заштите животну средину овог краја и локалне заједнице у корист целокупног становништва Црне Горе и будућих нараштаја. То свима треба да буде циљ - кажу из МЗ Краљске Баре.

Фото: М. Секулоивћ

Ових дана у "клинч" са мештанима Краљских Бара, министар Ратко Митровић је ушао не својом вољом, поводом градње МХЕ "Црни поток", започете на локалитету Честогаз, за шта, како тврде мештани, не постоји ниједна грађевинска дозвола. Односно, водотоци Црни поток, Честогаз и Љубашница не припадају водотоку Црња, а за коју је издата концесија 2008. године.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)