ПОСАО МЕРКА 2.000 СЕЗОНАЦА: У сусрет лету, у Црној Гори расте потражња за радницима

З. З.

18. 05. 2021. у 13:15

АКО се по јутру дан познаје, а то потврђује посета туриста током ускршњих и првомајских празника, када је у Будви било око шест хиљада гостију, Бару око хиљаду и по, а у Улцињу око десет хиљада, ова туристичка сезона могла би бити успешна.

ПОСАО МЕРКА 2.000 СЕЗОНАЦА: У сусрет лету, у Црној Гори расте потражња за радницима

Фото АП

То су оцене са званичних адреса, али и очекивања туристичких радника. Са попуњавањем капацитета, расте и тражња за сезонцима. Званична статистика Завода за запошљавање показује да је од почетка године оглашено више од 5.500 радних места, углавном за послове услуге, смештаја и хране, а две хиљаде незапослених заинтересовано је за сезонске послове.

Према последњим подацима Завода за запошљавање незапослених је 56.648, од чега је више од 33.000 жена.

- До сада у овој години оглашено је 5.526 слободних радних места, највише у делу услуге смештаја и исхране, тј. 1.112 радних места што чини укупно 20 одсто, затим у образовању 900, а онда иде здравствена и социјална заштита, трговина на велико и мало, поправка моторних возила и мотоцикала - саопштено је из националне службе запошљавања.

Подстицај за самозапошљавање

- ВАЖНО је истаћи и програм подстицаја за самозапошљавање. То је програм субвенционираног запошљавања незапослених са евиденције Завода. Овај програм таргетира око 550 особа са бироа и реализује се у сарадњи са приватним сектором, па ће ти незапослени бити ангажовани на сезонским пословима, односно код послодаваца из сектора туризма - појашњено је из ЗЗЗЦГ.

У Заводу су већ појачали активности за сезонско запошљавање, а како је истакнуто, заинтересовани све информације могу наћи на сајту те институције.

Када је реч о програму грантова за самозапошљавање, кроз трећи јавни позив, који је у току, око 150 особа са Завода ће се запослити.

- Тачније, Црна Гора ће имати још 150 нових фирми. Очекујемо да ће бити отворено око 40 компанија у сектору туризма. За трећи јавни позив пријавило се 1.500 незапослених - истакли су у Заводу и додали да незапослени којем се понуди посао мора прихватити, те да је обавеза послодавца да поштује мере које је прописало Министарство здравља за све сезонске раднике које ангажују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)