ВИШЕ ЦЕНЕ ДОДАТНИ УДАР ЗА ЏЕП: Црној Гори поскупљења основних животних намирница, али и осталих роба и услуга, предстоје и наредних месеци

И. Д.СТОЈАДИНОВИЋ

18. 05. 2021. у 13:34

ЦЕНЕ основних животних намирница последњих месеци у константном су расту, а ново поскупљење горива неминовно ће довести до поскупљења свих роба и услуга, поручили су из црногорских синдикалних организација.

ВИШЕ ЦЕНЕ ДОДАТНИ УДАР ЗА ЏЕП: Црној Гори поскупљења основних животних намирница, али и осталих роба и услуга, предстоје и наредних месеци

Фото Архива

Док цене незаустављиво расту, зараде остају исте, па се џеп грађана налази на сталном удару. Како би се ублажио удар на егзистенцију и онако сиромашених грађана, из радничких организација поручују да држава мора наћи начин да реагује и помогне и радницима и привреди.

Основне животне намирнице за неколико месеци поскупеле су и до 20 одсто, а средином године, због повећања акциза очекују се и додатна поскупљења.

Да грађани морају бити спремни на додатно стезање каиша, упозорава Радован Тошковић из НВО "Борба против сиромаштва". Како каже, за економско-социјалне прилике у Црној Гори одговорна је бивша власт, која је успоставила погрешан систем вредности.

- Да би се стандард грађана побољшао, морало би да се ради на дугорочном решењу.

ПЛАТА 526 ЕВРА, ПОТРОШАЧКА КОРПА 649

ПРОСЕЧНА зарада у марту ове године износила је 526 евра, а Весна Милоњић Алексић из Уније слободних синдиката казала је да је у истом месецу за потрошачку корпу требало издвојити чак 649,7 евра, а да већ у наредним месецима са повећањем цене горива може се очекивати нови талас поскупљења.

Радован Тошковић, Фото И. Д. С.

Првенствено се мора оживети индустрија и пољопривредна производња. Без националног производа, којим би се смањила драстична разлика између увоза и извоза, нема бољитка. Да би се вртоглави раст цена донекле зауставио, требало би дозволити иностраним ланцима да уђу на црногорско тржиште. Конкуренција би допринела да се и исконтролишу домаћи монополисти - сматра Тошковић.

Трговци поскупљења правдају повећањем цена производа на светском тржишту, већом набавном ценом и скупљим транспортом. Према речима Ненада Марковића из Савеза синдиката, Влада мора што пре да уведе нове мере помоћи.

- Повећање цене горива додатно ће кориговати цене навише. Коначно се мора приступити сету целовитих пореских мера почев од повећања пореза на добит и луксуз. Овако све ударе на стандард и даље трпе најсиромашнији - оценио је Марковић.

Проблематика поскупљења горива, али и основних животних намирница наћи ће се на дневном реду наредне седнице Социјалног савета, саопштио је председник Социјалног савета и Уније послодаваца, Предраг Митровић.

- Наравно, знамо да је то условљено берзом и да ту држава нема утицај. Ипак, држава има утицај на акцизе, па би се смањењем акциза могло поскупљење нивелисати. Наравно, то је сада идеја, али са социјалним партнерима ћемо разговарати и настојати да нађемо неко решење - казао је Митровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)