ЗА НЕНОШЕЊЕ МАСКЕ И ДО 30.000 ЕВРА: Посланици у скупштини Црне Горе расправљали о изменама закона о заштити становништва

И. Д. С.

18. 05. 2021. у 06:20

ЦРНОГОРСКИ посланици су расправљали о предлогу измена и допуна закона о заштити становништва од заразних болести.

ЗА НЕНОШЕЊЕ МАСКЕ И ДО 30.000 ЕВРА: Посланици у скупштини Црне Горе  расправљали о изменама закона о заштити становништва

Фото Скупштина.ме

Предложене измене, како објашњавају из Министарства здравља, имају за циљ унапређење контроле епидемиолошких мера против вируса корона. Нове одредбе прописују да Влада ради спречавања ширења заразе може да доноси мере забране уласка странаца и обуставља рад привредних објеката, а предвиђено је да Комунална инспекција има могућност да изриче новчане казне због непоштовања здравствених мера.

Изменама прописа дефинисана је обавеза ношења заштитне маске у затвореном и на отвореном простору, уз обавезну физичку дистанцу у складу са епидемиолошком ситуацијом.

За неношење маске предвиђена је казна од 30 евра за грађане, а за предузећа и до 30.000 евра.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је појаснила да је изменама закона свеобухватније одређена надлежност инспекција и комуналне полиције и ближе одређује карантин и дефинише кућна самоизолација.

ДПС БОЈКОТ

ДПС неће учествовати у раду пленума, радних тела и одбора за изборну реформу, саопштио је посланик те партије Данијел Живковић. Разлог је "бахато понашање владајуће већине".

Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић казала је да још није време да се кроз измене закона донесе одредба којом се не би кажњавали грађани затечени у кршењу мера, a имају потврду о ревакцинацији. Подржала је и санкционисање особа које не поштују епидемиолошке мере, али поручила да закон мора за све бити једнак, те да санкције не смеју бити селективне.

Посланик Социјалдемократа Борис Мугоша казао је да би, када проценат ревакцинисаних пређе 30 одсто, требало прописати да се може кретати у малим групама на отвореном без маске.

Посланик албанске Форце Генци Ниманбегу не подржава кажњавање грађана због неношења маске на отвореном простору и на пловилима, јер сматра да то угрожава туризам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)