РЕВИЈАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ РАДИО ДРАМЕ: ХАПС од 19. до 30. априла у Херцег Новом

В. Вујновић

18. 04. 2021. у 14:49

ХЕРЦЕГНОВСКЕ априлске позоришне свечаности, или ХАПС, фестивал који као копродуценти организују Херцегновско позориште и Херцег фест, почеће сутра (19. април) а трајаће до 30. овог месеца.

РЕВИЈАЛНИ, РЕГИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ РАДИО ДРАМЕ: ХАПС од 19. до 30. априла у Херцег Новом

ФОТО: ХАПС

Због још важећих мера заштите од ширења короне фестивал ће као и лани добровољно мигрирати на радио таласе, у форми регионалне ревије радио драма.

Порука остаје  "мало појачај радио" а мото ХАПСа је "Приче и причање". То је истовремено повезница радијског стваралаштва и свега драмског, спона изабраних остварења, али и посвета беседи "О причи и причању" Ива Андрића на додели Нобелове награде, те мала похвала отварању куће нобеловца у Херцег Новом.

Радио драме су селектовали програмски продуценти Вук Вуковић И Милина Ковачевић а биће емитоване у програмимашест емитера: Радија Црне Горе, Радио телевизије Херцег Нови, Радија КРШ, Радија Хомер, Радија Јадран и Интернет радија Феникс.

Прва је на програму радио драма "Гласови породице" (Радио Црне Горе и ФДУ Београд). Наредног дана, биће представљена продукција Радија Босне и Херцеговине "Парампарчад", а потом  остварење Радија Београд "Стварање човека – руминације о предстојећој катастрофи".

Радио драма "Персона" избор је из продукције Факултета уметности Приштина – Косовска Митровица, а 23. априла организатори препоручују остварење за децу Радио Војводине  "Бајква за дечаква о патква-квама". Из исте продукције су и радиофонска остварења „Ја сам Косингас" и „Замајат".

Самостална продукција Радија Црне Горе је радио драма „Матерњи језик". Драма „Нешто за лаку ноћ вечерња матинеја" продукција је сарајевске Академије сценских уметности, а „Зидање Скадра" групе назависних уметника Црне Горе. Универзитет у Бања Луци – Академија уметности заступљена је радио драмом „Галеб".

ФОТО: В. В

На завршетку ХАПС-а, 30. априла планирано је премијерно извођење радио драме „Краљ и каменорезац", копродукција Херцегновског позоришта и Радиотелевизије Херцег Нови.

Први пут је ХАПС као фестивал радио драме организован прошле године уз одличне оцене публике, учесника и организатора. Тако је реафирмисана радиодрамска форма, а организатори ХАПСа одлучили да радиодраме и убудуће буду део позоришног фестивал који траје пуних 26 година. С вером да ће корона попустити за прави сусрет у театру осмишљен је још прошле године концепт Позориште и музика, а представе које тај однос осветљавају на различите начине, публика би могла да види у октобру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)