ХОЋЕ ЛИ ЦРНА ГОРА ДА ИЗГУБИ ОБАЛУ, КАО ГРЧКА ПИРЕЈ? Дуг Кинезима милијарда евра, Кривокапић од ЕК тражи повољно рефинансирање

В. К.

17. 04. 2021. у 09:40 >> 09:42

ЗДРАВКО Кривокапић, председник Владе Црне Горе, упутио је писмо Европској комисији поводом дуга према Кини, на име најтеже деонице ауто-пута кроз Црну Гору, од Смоковца до Матешева (42 км).

ХОЋЕ ЛИ ЦРНА ГОРА ДА ИЗГУБИ ОБАЛУ, КАО ГРЧКА ПИРЕЈ? Дуг Кинезима милијарда евра, Кривокапић од ЕК тражи повољно рефинансирање

Фото: Амбасада Кине

"Депеша" је стигла у Брисел, потврдила је портпаролка Ана Писонеро Хернандез, поручујући да могућу подршку неће прејудицирати јавним коментарисањем опција или спекулација.

Званична Подгорица тражи подршку европских институција у процесу диверсификације кинеског дуга и завршетка остатка ауто-пута од Бара до Бољара, границе са Србијом. У петак се, додуше, незванично у Подгорици чуло да би до краја овог месеца требало да стигне одговор Европске комисије на премијерово писмо.

Ако се не нађе решење за отплату дуга, који у овом тренутку износи готово милијарду долара, настао због изградње деонице ауто-пута, Црна Гора би се према Кини могла наћи у истој ситуацији као што се пре неколико година нашла Грчка, када је Пекинг преузео луку Пиреј. Црну Гору од 42 километра од Смоковца до Матешева ће по првом уговору коштати 809 милиона долара, приде најмање 90 милиона због приступних путева, електро и водоводних мрежа уз саобраћајницу и тако све на корак до енормне цифре са девет нула.

Министар финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе Милојко Спајић спушта "лопту на земљу".

АМБАСАДОР НА ГРАДИЛИШТУ

У ЈЕКУ приче да би званични Пекинг због дуга могао да преузме део територије Црне Горе, пре свега црногорску обалу, па чак и Луку Бар, Улцињ, Будву, Херцег Нови, амбасадор Кине Лиу Ђин је обишао градилште на најтежој деоници ауто-пута.

- Ово је пут кинеско-црногорског пријатељства. Постоји позната кинеска изрека - "Ко жели да се обогати, прво треба да изгради путеве" - казао је Ђин.

- Црна Гора није тражила да неко отплати дугове државе, већ само потенцијално рефинансирање са повољним условима. Тренутно нема потребе за додатним задуживањем, јер је Црна Гора на путу потпуног финансијског оздрављења - изјавио је Спајић. - Црна Гора тренутно преговара са европским партнерима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

pc

17.04.2021. 10:21

Grčka nije izgubila Pirej, već je luka u većinskom vlasništvu kineskih kompanija. Od kada su kineske kompanije većinski vlasnici luke u Pireju porastao je i promet robe kroz tu luku. Prošle godine je potpisam memorandum o razumevanju između šangajske i pirejske luke o transportu kontejnera. To treba da još poveća protok robe kroz Pirej. Onda, odmah da razjasnimo i ostale stvari sa Grcima. Grk je Grk i nikome ništa nikad neće prodati a da iz toga ne izvuče maksimalnu korist. To što kažu, dužan ko Grčka nema nikakvog osnova jer Grci samo da dignu gals odmah će dug biti na nuli. To se i pokazalo prošli put kada su rekli da im neće pomoći pa su na kraju otpisali dug od 150 milijardi i dali im još 120 milijardi dolara. Još jedna razlika izmedju nas i Grka, kada su ih okupirale Osmanlije, deosta Grka je "prešlo u Islam" i kada su Osmanlije napokon poražene, svi su se vratili u Pravoslavlje i rekli mi nismo Turci, mi smo Grci. Povucite paralelu između Grka i Srba.

Dragan R

17.04.2021. 13:07

Не разумем која је разлика да ли милијарду дугују Кини или ЕУ? Ако не могу да врате дуг Кинези ће да им узм,у неку имовину, вероватно део морске обале, можда луку Бар? А ЕУ? Еу је златна па ће, ако не могу да врате дуг, да га отпише и да им поклони милијарду евра?