МИЛОВА УЛОГА У ЗЛОЧИНУ У СРЕБРЕНИЦИ: Званичан предлог за отварање Парламентарне истраге и Анкетног одбора о Ђукановићевој одговорности

Novosti online

14. 04. 2021. у 17:56

НАРОДНИ посланици Покрета за промене упутили су свим посланичким клубовима парламентарне већине Предлог одлуке о отварању Парламентарне истраге и Анкетног одбора у вези са дешавањима у Сребрници и умешаности црногорских државних органа који су наводно снадбевали Војску РС горивом, муницијом од августа 1994. до новембра 1995. године, за време санкција које им је СРЈ увела.

МИЛОВА УЛОГА У ЗЛОЧИНУ У СРЕБРЕНИЦИ: Званичан предлог за отварање Парламентарне истраге и Анкетног одбора о Ђукановићевој одговорности

Фото: ЕПА/илустрација

Предлог одлуке парламенту ће образложити лидер Покрета за промене Небојша Медојевић, а за покретање парламентарне истраге потребан је потпис 27 посланика.

Како истичу, с обзиром да је у Црној Гори 30 година власт вршила ДПС која је и била инволвирана у ова дешавања, надлежни органи копји су били под контролом ДПС-а свих ових година нису правоснажно осудили ниједног од актера спорних дешавања.

- У циљу утврђивања објективних сазнања и чињеница у учесћу Владе Црне Горе  и других државних органа у снадбевању и логистичкој подршци Војсци Републике Српске о којем говори и бивши министар правде у Влади РС Момчило Мандић, као и сам Мило Ђукановић на јавним скуповима тих година, неопходно је да са одређене временске дистанце и у политичком окружењу када ДПС не врши власт, прикупити чињенице и покренути одређене политичке процесе, али и кривично правне одговорности, уколико парламентарна истрага дође до доказа (сведочења и докумената).  Суочавање са ратним злочинима и истина о њима и одговорност појединаца је једини пут ка превенцији нових злочина и превазилажења бројних пођела из недавне прошлости и распада заједничке државе - наводе они.

Како истичу, овом парламентарном истрагом Скупштина би дала историјски допринос успостављању културе осуде ратних злочина и злочина против човечности и одбацила праксу некажњивости коју је 30 година развио бивши режим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Samir

14.04.2021. 20:19

Ovo je malo čudna situacija, ako se sprovede istraga protiv Mila za događaje u Srebrenici to znači da DF PzP i SNP priznaju da se u Srebenici dogodio genocid i da je Đukanović saučesnik, ali ove stranke su kategorične da se u Srebrenici nije dogodio genocid i to onda znači da Đukanović nije saučesnik.

Banjalučanin Slobodan

14.04.2021. 21:09

Ako je Đukanović pomagao nama Srbima da se izborimo za našu Republiku Srspku, pitam vas sledeće:- Znate li kako je bilo našim borcima-tekistima, kada je stavljena rampa na Drini ??? To bi bila hrpa gvožđa!!! Da nije bilo te i takve pomoći, ali i snalažljivosti našeg komandanta Mladića i drugih oficira iz naše Komande VRS, danas bi Tuđmananova ustašija bila i ostala na Drini... Eto, samo da znate, jer vi o ratu u Bosni, pojma nemate... Ali,kome ja to pišem ?!!!