ДА ЖИВИМО ЈЕДНИ ПОРЕД ДРУГИХ: Прота и ефендија упутили снажну поруку грађанима Бијелог Поља

М.С.

12. 04. 2021. у 21:57

- СТОЈЕЋИ на овом светом месту, заклињемо, опомињемо и молимо сву нашу браћу и сестре да се као што се налазила могућност кроз векове, сачува мир и данас, да се опросте увреде и тврда и љута реч и псовка или нешто далеко било горе. Не зидамо и узиђујемо у себе, него зидамо у грађевину која се зове будућност.

ДА ЖИВИМО ЈЕДНИ ПОРЕД ДРУГИХ: Прота и ефендија упутили снажну поруку грађанима Бијелог Поља

Фото: Црква Св Петра и Павла/Монте ислам

Овако се из чувене светиње у Бијелом Пољу, цркве Светих апостола Петра и Павла, задужбине Немањића, грађанима и верницима, после наелектрисане ситуације у граду до које је дошло након серије инцидената које су изазвали ''црногорске патриоте'', што је посебно изазвало револт грађана православне вероисповести, обратио протојереј-ставрофор Дарко Пејић.

- Да би наша деца имала будућности покажимо им данас и увек да можемо да будемо и да живимо овде. Ако нас је Господ поставио овде једне поред других, да се онда тако и понашамо да живимо једни поред других и једни са другима, помажући се међусобно у овом тешком времену, не само због ове болести, него и због тешке еконоске ситуације, да уместо брзе речи покажемо добру вољу и да помогнемо велики број наших верника, али и суграђана који су у тешкој ситуацији, да брзом и тешком речи не терамо ово мало нас који смо остали овде, него да се сви заједно у овом Васкршњем посту прво помирмо са Господом, Тврцем нашим јер њему дугујемо највише, па онда једни са другма. Да нађемо места у срцу места за другог, да нам Васкрсшња радост дође на радост. Не може се никоме уносити свађа и раздор и оптуживати неко, а да ту свађу и раздор не унесемо у свој дом и међу своје породице и своје сроднике. Да не да Бог да икада то више будемо. Да будемо једно и заједно, као што смо увек били, да нас све Христос који страда али и васкрсава обједини у љубави, у љубави једних према другима, порука је проте Дарка Пејића.

Фото: Црква Св Петра и Павла/Монте ислам

- Бијело Поље као град који баштини толеранцију, суживот, разумевање различитости и посебности мора остати такав град. Наша обавеза, посебно обавеза свих оних који се баве јавним животом, чија се реч чује у овим тренуцима је да апелују, да утичу да се тензије смире, да људи наставе живети са људима. Други дом немамо, други град немамо, друго уточиште немамо и у невољама смо упућени једни на друге. Припадници свих вера, морају да имају обзира да живе једни поред других вековима, поштују се вековима и да никаквих тензија не сме бити јер, на крају како нас невоље знају ујединити да се помажемо у невољи, такви треба да будемо и у благостању, јер живимо у благостању, казао је имам Бурџовић, истичучи да је благодат мира, слободе, благодат да немамо тежих искушења, да заборавимо тензије, пребројавање, јер, то никоме није донело добра.

Фото: Црква Св Петра и Павла/Монте ислам

- Човек је човек и човек је верник онолико колико жели и чини добра ономе ко је поред њега, ономе ко је другачији, лако је поштовати и уважавати свога, али, човечност и оданост вери се огледа у уважавању других и другачијих. Не смемо дозволити никоме да нас у име вере завађа и окреће једне против других. Вера је она која спаја, вера никада не раздваја. Дајмо да та значења да живе са нама и дајмо да нас наше вере не свађају окрећу једне против других и дајмо и да нам не дају мотива да нас свађају. Поштујући и практикујући своју веру, доказаћемо тако што ћемо поштовати и уважавати туђу веру. Зато молим и апелујем да се вера не злоупотребљава у дневнополитичке сврхе, већ да вера буде мотив који нас повезује, нит која нас спаја и да храбри наше међусобно уважавање и повезивање, јер векови суживота који су иза нас сведоче о томе да вера не сме и неће бити линија раздвајања већ линија спајања и поштовања, казао је главни имам Исламске заједнице у Бијелом Пољу ефендија Енес Бурџовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)