"ДЕПОНИЈА" ЈОШ КОЧИ ПРЕГОВОРЕ: Министарство јавне управе решава спор око разграничења Подгорице и Тузи

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

10. 04. 2021. у 06:48

РЕШЕЊЕ у вишегодишњем спору између главног града и Општине Тузи покушава да нађе Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија, које води разговоре како би се процес разграничења између две општине решио на законит начин.

ДЕПОНИЈА  ЈОШ КОЧИ  ПРЕГОВОРЕ: Министарство јавне управе решава спор око разграничења Подгорице и Тузи

Фото Архива

Крај тог процеса више пута је био најављиван, али граница још није повучена. Да би се две локалне самоуправе територијално разграничиле и поделиле имовину мора се решити спор око предузећа "Депонија", а за које Тузани тврде да припада њима јер се налази на њиховом земљишту.

У преговорима Подгорице и Тузи, које води ресор на чијем је челу Tамара Срзентић, до сада је разговарано само са Ником Ђељошајем, председником Општине Тузи.

- У најскоријем року, министарка ће иницирати разговор и са представницима главног града, како би уз партнерски однос ово питање пробали на најцелисходнији начин да решимо - саопштили су из Министарства јавне управе.

ГРЕШКА СА КАРТАМА

ИЗ Управе за некретнине оповргли су тврдње Ђељошаја, наводећи да је дошло до забуне са картама на "Геопорталу", да они немају званичну границу између Подгорице и Тузи, те да су ту непроверени и незванични подаци, а да то није званична карта.

Две локалне самоуправе више од две године покушавају да се територијално разграниче и поделе имовину. Процес разграничења Подгорице и Тузи неочекивано је стао пре око годину, јер Комисија задужена за тај посао није успела да се усагласи око начина поделе имовине предузећа "Депонија". Осим тог предузећа, камен спотицања у преговорима су и спорне административе линије у Кучима на планини Корита и у Матагужима.

Ник Ђељошај, Фото ин4с.нет

Из Општине Тузи су скоро па изричити да се поштује норма Закона о територијалној организацији Црне Горе која каже да се по правилу границе једне општине поклапају са подручјем катастарских општина које улазе у њен састав. Како тврде, предузеће "Депонија" припада Тузанима, јер се налази на земљишту које је на њиховој територији.

Ђељошај је недавно оптужио премијера Здравка Кривокапића и потпредседника Владе Дритана Абазовића да су одмах након доласка на челна места у Влади променили административне границе општине Тузи, а све како би, како тврди, "Депонију" пребацили у територију главног града. Он је запретио и да ће, уколико се административна линија општине Тузи не врати, становници Малесије протестовати пред зградом Владе.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)