OЧЕКУЈЕ СЕ ПРЕТРЕС И У ШКАЉАРИМА: Вештаче се одузети предмети и уметнине после акције припадника полиције у которском насељу Кавач

Е. Х.

29. 03. 2021. у 21:53

ПРИПАДНИЦИ Сектора за борбу против криминала МУП Црне Горе више сати су у недељу претресали станове и куће наводних вођа и припадника "кавачког клана" у овом истоименом насељу у Котору.

OЧЕКУЈЕ СЕ ПРЕТРЕС И У ШКАЉАРИМА: Вештаче се одузети предмети и уметнине после акције припадника полиције у которском насељу Кавач

Фото Lupa.co.me

Међу првима су се на удару нашли домови Радоја Звицера и Слободана Кашћелана, а потом и Игора Божовића и осталих. Прва двојица, према незваничним сазнањима, присуствовала су претресима својих кућа, док је Божовић, наводно, одавно изван црногорских граница.

Потпредседник црногорске владе и координатор служби безбедности Дритан Абазовић похвалио је ову акцију полиције, поручивши да у Црној Гори више неће бити места за мафију и додао:

- Већ предуго је ово била сигурна лука криминалаца. Влада ће грађанима вратити мир који годинама нису имали због мафије, него су стрепили да их, док шетају и уживају са породицом и пријатељима, случајно не погоди метак, или задеси нека експлозија.

Према оперативним сазнањима тамошње полиције, припадници овог клана у родном Кавчу, у једној згради, имају станове, који су у недељу детаљно претресани. Истражитељи су покушавали да дођу до материјалних трагова и доказа (попут оружја и дроге, али и криптованих телефона), због којих би припадници овог клана могли да се нађу иза решетака. У овом тренутку и Звицер и Кашћелан су на слободи.

Црногорски медији незванично сазнају да је одузето више предмета, чије је вештачење и провера у току, а међу њима су и вредна уметничка дела. Црногорска полиција се није званично огласила поводом ове акције, тако да се само нагађа да ли су узете изјаве од Звицера и Кашћелана. Званично је само речено да су припадници Сектора за борбу против криминала на подручју Котора предузимали активности према члановима организоване криминалне групе.

Наредних дана, наводно, сличан упад учекује се и у другом которском насељу - Шкаљари. Тамо су куће и станови наводних вођа и припадника другог, супротстављеног клана. Из црногорске полиције су поручили да ће наставити појачане активности "усмерене према криминалним групама у циљу сузбијања и спречавања организованог криминала на територији наше државе".

Интересантно је да су у објектима који су у недељу претресани, у јануару боравили вође београдске криминалне групе Вељко Беливук и Марко Миљковић, које српска полиција и Тужилаштво за организовани криминал сумњиче за више убистава. Они су тада били гости Радоја Звицера, који слови за њиховог шефа. Они су се са Звицером кретали Котором у блиндираним аутомобилима, а наводно, у исто време је спречена и њихова ликвидација припремљена на аеродрому у Тивту.

Оперативна сазнања безбедносних служби, међутим, указују да је прича о припреми егзекуције измишљена, да су наводне припреме за напад биле на нивоу кафанских разговора и да су праве мете били други припадници "кавачког клана". Интересантно је и да се неколико људи блиских "кавчанима" нашло иза решетака и да их Специјално државно тужилаштво сумњичи да су планирали ликвидацију Милића Миње Шаковића, једног од наводних вођа супротстављеног "шкаљарског" криминалног клана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)