СПОМЕНИК (НЕ)ЗНАНОМ ЈУНАКУ: Црногорци у дилеми да ли је национални херој Грчке - Васо Брајовић, или можда Брајевић

Велиша Кадић

28. 03. 2021. у 08:12

КО је јунак и војсковођа грчког ослободилачког рата против Турске (1821-1829) чији споменик му је бивши режим Мила Ђукановића подигао у Подгорици 2003. године, а од тада званичници Црне Горе и Грчке одају почаст? Зове ли се он Васо Брајовић, из Бјелопавлића, или Васо Брајевић?

СПОМЕНИК (НЕ)ЗНАНОМ ЈУНАКУ: Црногорци у дилеми да ли је национални херој Грчке - Васо Брајовић, или можда Брајевић

Стража код споменика Васу Брајевићу, поводом Дана независности Грчке / Фото В. Кадић

- Факат је да ниједан Брајовић нити Бјелопавлић није био учесник тог рата, већ је реч о Васу Брајевићу, Србину из Боке, староседеоцу Мојдежа!

ОВО тврди познати новинар Донко Ракочевић који се бави истраживањем црногорске историје.

- Бројни су историјски извори који убедљиво говоре да је реч о Васу Брајевићу из Боке, а овом приликом ћу навести три. Учитељ Томо Крстов Поповић, један од највреднијих херцегновских историчара с краја 19. века, записао је: "С хвалом и благодарношћу споменућу ти, Србине, и Васа Брајевића, Мојдежанина, који је у великом устанку грчком, првом половицом овога вијека, чудо од јунаштва показао, те доста и допринио да је ондар дијелу онога народа свануо зрачак слободе...". Ту је Васо презименом Брајевић, а не Брајовић - подсећа Ракочевић, и наставља: - Брајевићи су из Мојдежа, а Брајовићи из Бјелопавлића и међусобно немају родбинске везе. У фусноти, Поповић је забележио да је користио "Српско-далматински магазин" из 1873. године.

Наш саговорник наводи да други истраживач, најбољи познавалац херцегновског залеђа одакле и сам потиче, поп Саво Нaкићеновић, у антрополошкој студији "Бока", о Брајевићима је записао: "Ово су старосједиоци, од који се Вуко Брајевић још 1726. године спомиње као добростојник. Славе Петров-дан. Из овог братства је био и Васо Брајевић, који је у великом грчком устанку, као оно архиепископ Герман код Ђурђеве цркве, заставу слободе развио, чудо од јунаштва показао..."

Професор Предраг Ковачевић у "Историји бокељског приморја", поред осталог је записао: "Свакако, најпознатији је био Васо Брајевић из Мојдежа..."

НИЈЕ БИО ЈЕДИНИ У ГРЧКОМ УСТАНКУ

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић и амбасадор Грчке у Црној Гори Панајотис Партос положили су 25. марта (дан независности Грчке) венац на споменик грчком националном јунаку Васу, пореклом из Црне Горе.

- Он није био једини Црногорац који је учествовао у грчком устанку, било их је веома пуно безимених хероја, али се он највише истакао и он је остао запамћен у историји, и он и данас својим симболом прегалаштва и борбе показује колико је јединствена и заједничка прошлост наших народа, и колико су тесне везе између наша два народа - казао је амбасадор Панајотис Партос.

- Ковачевић се позвао на Лазара Томановића и на успомене капетана Мата Мрше, такође учесника у грчком рату за ослобођење. Командант Васос, како су Грци звали Васа Брајевића, у току рата се оженио лепом Пелепонежанком и добио два сина. Он није желео да напушта Грчку, тим пре што су његове заслуге признате. Први грчки гувернер, Јоанис Каподистријас, пореклом из Истре, дипломата у служби царске Русије, задржао је командата Васоса и на високом положају у војној служби. Након гувернерове погибије у атентату, краљ Отон је Васоса поставио за свог ађутанта. Уз то га је окитио одликовањима, за сваки подвиг посебно, јер је за те подвиге дознао пре него што је стигао у Грчку - прича Ракочевић. - Васови синови су добили право бесплатног школовања у најбољим грчким школама, уз усавршавање у иностранству. Дични и по лику, и по стасу, и по мудростима, постали су генерали грчке војске. Командант Васос је добио место и у историографији Грчке и у приручницима о герилском ратовању. "Неверне Томе" могу на интернету пронаћи научни рад проф. др Драгане Радојичић, из Етнографског института Српске академија наука и уметности, истина на енглеском језику.

ПРИЈАТЕЉСТВО

ВАСО Брајевић, или како га Грци зову Васос Мавровуниотис (Васо Црногорац), учествовао је у свим борбама против Турака, све до ослобођења Грчке 1829. године. После годину дана Грчка постаје краљевина, а краљ Отон Први прогласио је Васа за народног хероја и именовао га за личног пратиоца ордонанса. Остало је записано да је њихово пријатељство трајало да краја Васовог живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

xxy

28.03.2021. 10:21

Vaso Brajevic je bio Pomorski Kapetan zavrsio Pomorsku skolu na Srbini u Herceg Novom. Srbina je dio H.Novog iznad magistrale u centru HN putem prema tvrdjavi " Spanjola"kasnije je bila tu i gimnazija . Vaso je stizao i do Kube kao pomorac. U to vrijeme pocetak 19 v nije bilo pomoraca ,kapetana i pomorskih skola u Bjelopavlice.