У БАРУ 22. МАРТ ДАН ЖАЛОСТИ: Годину дана од првог смртног случаја од последице вируса корона

Б. Д.

21. 03. 2021. у 12:15

ПРВИ смртни случај од последица коронавируса у Црној Гори забележен је 22.марта 2020.године када је у Клиничком центру преминуио пацијент (65) из Херцег Новог.

У БАРУ 22. МАРТ ДАН ЖАЛОСТИ: Годину дана од првог смртног случаја од последице вируса корона

Фото: С.Петовић

Од тада до данас од последица ковида -19 у Црној Гори преминуло су  1.194 пацијента.  Председник Црне Горе Мило Ђукановић  очекује  од Владе  да 22. март прогласи даном националног сећања на све жртве вируса корона. 

Председник општине Бар Душан Раичевић прогласио је 22. март за Дан жалости за преминуле од последица коронавируса на територији општине Бар и подржао иницијативу за проглашење Дана националног сећања на преминуле од последица коронавируса у Црној Гори.

- Обележавањем дана сећања на све који су изгубили животе услед разарајућег дејства новог коронавируса показујемо дужан пијетет свим жртвама чији је прерани одлазак болан и ненадокнадив губитак не само за породице, већ за град у целини и читаво друштво - саопштио је Раичевић.

Подржавајући иницијативу Председника Црне Горе, обележавањем дана жалости на територији барске општине, Бар - како додаје Раичевић - показује поштовање за све преминуле у Црној Гори, и још једном упућује изразе дубоког саосећања са породицама преминулих.

- Дан уочи 22. марта, када је у Црној Гори забелжен први смртни случај од последица коронавируса, Бар је изгубио 124 своја становника, а Црна Гора 1194 грађана, подсетио је Раичевић.

Дан жалости обележава се истицањем заставе на пола копља на згради Општине Бар, јавним предузећима чији је оснивач Општина, објектима месних заједница и других установа на територији барске општине. Електронски и други медији, организатори јавних програма и садржаја дужни су да своје програме и садржаје прилагоде дану жалости. 

Председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да од Владе очекује да 22. март прогласи даном националног сећања на све жртве вируса корона. Застава на згради Председника сутра ће, како је најавио, бити спуштена на пола копља.

- Подржао сам иницијативу активисте за људска права Александра Зековића да се 22. март прогласи даном жалости и даном националног сећања на све жртве коронавируса, саопштио је Ђукановић на Твитеру. 

Он  сматра и да жртве заслужују споменик.

- Очекујем да ће Влада прогласити дан жалости и да ће се озбиљно узети у разматрање идеја о подизању споменика, поручио је Ђукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)