БЕЗ ПОСЛА 18 ДОКТОРА НАУКА: На евиденцији Завода за запошљавање за месец дана 5.000 незапослених више

И. Д. С.

17. 03. 2021. у 07:39

У ЦРНОЈ Гори је на крају фебруара било 52.440 незапослених, скоро 5.000 више него у јануару, показују подаци Завода за запошљавање.

БЕЗ ПОСЛА 18 ДОКТОРА НАУКА: На евиденцији Завода за запошљавање за месец дана 5.000 незапослених више

Фото Архива/ В. Данилов

Истовремено, на Бироу рада је и 4.548 грађана са факултетским образовањем, 331 магистар, али и 18 доктора наука. Као и у укупној статистици, жене чине већину међу високообразованим незапосленим кадром. На евиденцији незапослених је 2.886 жена са факултетском дипломом, као и 187 са магистарском титулом и седам са звањем доктора наука.

Велики број високообразованог кадра на евиденцији незапослених није новина, иако су цифре нешто мање, више хиљада високошколаца, око 200 магистара и више доктора наука без посла је било и током претходне три године. Како би смањили број незапослених високошколаца, Завод за запошљавање, девет година заредом спроводи Програм стручног оспособљавања кроз који се високошколцима без радног искуства обезбеђује приправнички стаж од девет месеци.

Према подацима ЗЗЗ, до сада је више од половине корисника програма остало да ради код истог или нашло посао код другог послодавца. Како наводе, циљ Програма је да олакша прелазак младих из света образовања у свет рада кроз пружање могућности за додатно стицање знања, вештина и компетенција.

- Програм треба да допринесе и смањењу незапослености младих, са којим се суочава читава Европа, као и да пружи смернице установама високог образовања у конципирању уписне политике - наводе у ЗЗЗ.

Да тај тренд великог броја високообразованих без посла траје већ дуже време наглашава и Маја Вукићевић (ДФ), члан Одбора за рад.

- Тржиште рада је осиромашено, људи немају могућност да се професионално остваре, а ту је и проблем рада на црно, јер су многи због егзистенције принуђени да прихватају послове који су минимално плаћени и уз то без осигурања. То је проблем који нова влада мора да реши у наредном периоду. Такође, приоритет је оживљавање уништене црногорске привреде - казала је Вукићевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)