БУШЕЊЕ НАФТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ НА 6,5 КМ ДУБИНЕ: Постројење стигло у луку Бар, почело укрцавање посаде

Танјуг

13. 03. 2021. у 23:57 >> 00:00

КОНЗОРЦИЈУМ компанија Ени-Новатек за неколико дана почиње прво истражно бушење нафте у Црној Гори, а вечерас је стигло постројење које ће обављати тај посао у црногорском подморју.

БУШЕЊЕ НАФТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ НА 6,5 КМ ДУБИНЕ:  Постројење стигло у луку Бар, почело укрцавање посаде

Фото: Б. Дабић

Посада је до данас била у карантину у Подгорици и почело је њихово укрцавање на постројење Топаз Дрилер, након чега следи позиционирање платформе и инспекцијски надзор који врши независна ревизорска компанија АДЦ која има 30 година искуства у инспекцијама бушећих платформи, навели су из Управе за угљоводонике.

Упоредо са инспекцијом, на платформу ће се допремати опрема потребна за бушење која се налази у Логистичкој бази у Луци Бар, преноси РТЦГ.

Уколико припремне активности буду реализоване планираном динамиком, прво истражно бушење ће почети у раније најављеном року, 25. марта.

Планирано да бушење прве истражне бушотине, која се налази на 28 километара од обале и буши се на дубини од 6,5 километара, траје између 120 и 180 дана, а до краја године ће бити познато да ли на тој локацији постоје комерцијална налазишта угљоводоника.

Друга истражна бушотина биће нешто ближа обали, на око 18 километара удаљености, биће знатно плића - не дубља од 1.500 метара, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)