ВИСОКОРИЗИЧНА СИТУАЦИЈА У НИКШИЋУ: У позорење из Центра безбедности - Лазовић и Вељовић често долазе у град, врше се притисци на бираче

Novosti online

09. 03. 2021. у 13:53

ДРЖАВНИ секртетар у Министарству унутрашњих послова и руководилац Оперативног тим за контролу изборног процеса у Никшићу казао је да је ситуација у овом граду уочи локалних избора, 14. марта, "усмерена ка високом ризику".

ВИСОКОРИЗИЧНА СИТУАЦИЈА У НИКШИЋУ: У позорење из Центра безбедности - Лазовић и Вељовић често долазе у град, врше се притисци на бираче

Фото: Принтскрин

- Појединцима који планирају и ако планирају да изазову било какве немире поручујемо да ће полиција оштро реаговати. Спремни смо и имамо план Б и у било којем сценарију нећемо дозволити да се угрози безбедност грађана Никшића - рекао је Милошевић.

Позвао је све политчке партије на одговорност и све грађане на поштовање епидемилошких мера.

- Разговарали смо са већином политичких субјеката и позвали их да дају допринос смиривању тензија. Добили смо обећање да ће то ићи у том смјеру и видећемо ко ће то испоштовати - рекао је Милошевић.

Он је на конференцији за новинаре казао да су оперативним радом дошли до података да одређене фирме у Никшићу, мислећи на оне које запошљавају највећи број грађана, "врше притисак на запослене за кога да гласају".

- Још увек се неки људи плаше и нису спремни да неке материјале доставе. Слушао сам аудио снимке на којима руководиоци, директори одређених фирми са менаџметом сели и читали списак запослених и да се крене у разговор да би се вршио притисак. Позивамо све запослене који осјећају било какав притисак да се јаве анонимно оперативном тиму - рекао је Милошевић.

Додао је да је Оперативни тим направио безбедносну процену и да ће предложити мере које треба спровести на изборни дан.

- Треба додатно појачати мјере, као и детаљне контроле раде уласка у Црну Гору на граничним прелазима. Треба потпуно забранити сва окупљања, посебно политичка, са акцентом на изборни дан. На изборни требало би успоставити мјеру забране која би спријечити било какву прославу било којег политичког субјекта", поручио је Милошевић.

Он је на конференцији за новинаре казао да су се у претходном периоду дешавале "предизборне уцене".

- Добио сам одређену документацију из 2013. године а симптоматично је да је у тој документаији званична преписка два високороангирана полицијска функционера где се обраћају и дају податке о броју запослених на граничним прелазима, њиховим породицама, ко где гласа. У питању је класични притисак - казао је Милошевић.

Казао је да су сада дошли у посјед те документације јер су људи "били преплашени" и да претходни "нису имали поверења у систем".

Казао је и да је већи део те документације уништен 2018. и 2019. године и да је налог за то "донео" бивши министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић. 

- И дан данас има оваквих притисака. "Веселин Вељовић, Зоран Лазовић, чланови Специјалног полицијског тима чести су гости у Никшићу. Имамо информацију да се људи састају на разним локацијама, да се врше притисци...", казао је Милошевић.

Додао је да је било "класичне злоупотребе личних података".

- Извесни Драган Бацковић који је тренутно помоћник командира граничне полиције у Никшићу се обраћа Веселину Маговчевићу из Центра безбедности Бар у којем му доаставља списак запослених експозитуре ГП Вилуси, чланове породица и њихова гласачка места. Неко је сачувао од савесних полицајаца документацију. Застарело је кривично дело, ако га је постојало, покушали смо да утврдимо веродостојност документа. Нећемо се бавити истражним радњама, а човек који је потписан на овом документа и дан данас се потписује исто на документима. Ово је јасна порука да људи који су се бавили овим стварима не могу да буду више на одговорним позицијама унутар Управе полиције и на другим позицијама - казао је Милошевић.

Додао је да "ако тренутно нема кривичне одговорности, да постоји она морална и етичка јер су вршили притисак на запослене из Управе полиције".

- Позивамо све заспослене у Центру безбедности Никшић и у МУП-у да пријаве оперативном тиму евентуалне притиске - казао је Милошевић.

Навео је да верују да и дан данас "има оваквих притисак".

- Урађено све што је било могуће да се очисти бирачки списак.

Милошевић је казао да је урађено све да се бирачки списак уочи локалних избора у Никшићу очисти.

- Урађено је све што се могло уради у границама законских оквира. Ситуација се пратила на дневном нивоу. Свака пријава која је покренута је процесуирана. Урађено је све што је било могуће да се уради да би се потпуно очистио бирачки списак - казао је Милошевић.

Додао је да ће сваки грађанин који буде незаконито уписан у бирачки списак биће уклоњен.

(Вијести.ме)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)