КРАВА КУПЉЕНА КРИПТОВАЛУТОМ: Интересантан спој пољопривреде и модерних технологија у Горњој Морачи, животиња добила и одговарајуће име

И. Д. С.

06. 03. 2021. у 07:39

ИАКО је плаћање криптовалутама постало уобичајано у трговини, забележен је први случај у Црној Гори, а вероватно и шире, да је биткоинима плаћена крава.

КРАВА КУПЉЕНА КРИПТОВАЛУТОМ: Интересантан спој пољопривреде и модерних технологија у Горњој Морачи, животиња добила и одговарајуће име

Крава купљена новим средством плаћања / Фото seljak.me

Купопродају животиње организовала је платформа seljak.me, прво дигитално село које годинама повезује купце и продавце пољопривредних производа. Крава, сада већ са именом - Биткоинка, купљена је за 0,03 биткоина, што отприлике износи 1.350 евра.

Према речима Анђеле Бојић, власнице краве, на овај вид трговине одлучили су се у циљу спајања пољопривреде и модерних технологија.

- У договору са колегом Марком крава је плаћена биткоинима, када сам му рекла да моји родитељи имају у плану да купе краву предложио је да направимо нешто иновативно и да то буде прва крава плаћена криптовалутом у Црној Гори, а можда и шире. Као млада особа која је активно укључена у пољопривреду, што кроз породичну производњу, што кроз садашњи посао, сматрам да будућност пољопривреде лежи у здравом споју пољопривреде и технологије, а само модернизовање пољопривреде повећава шансе да се млађе особе охрабре нашим искуством. Надам се и да ће се пољопривредници угледати и почети да користе неке савремене методе у пољопривреди, у овом случају овакав начин плаћања - казала је Бојићева.

Оснивач платформе преко које је обављена трговина, Марко Мараш, наводи да има низ неисцрпних идеја у занимљивом споју пољопривреде, модерних технологија, али однедавно и новог начина плаћања.

- Циљ ове трансакције је био да још једном кроз свој рад укажемо на спој иновације и пољопривреде. Криптовалуте, од којих је најпознатија биткоин су постале свакодневица - каже Мараш. - Недавно је чак одрађен и први фудбалски трансфер који је реализован кроз криптовалуте, па је наша мисао била кад могу трансфери као и многе друге активности да се плаћају криптовалутама, зашто да не може и крава. Захваљујући агенту за криптовалуте Новаку Свркоти трансакција је успешно реализована, на обострано задовољство купца и продавца.

НАПЛАТА ПОРЕЗА

ПРОМЕТ некретнина, робе и услуга у Црној Гори може бити обављен у дигиталној валути биткоин, али вредност мора да буде наведена и у званичној валути како би се могао обрачунати и наплатити порез на додату вредност или порез на промет некретнина, објаснили су у Пореској управи.

Прве трговине некретнина дигиталним валутама у Црној Гори, али и Европи, одрадиле су компаније АМИА и "Стратекс група" које су продале три апартмана надомак Старог града у Будви, за укупно 420 биткоина, односно 2,5 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)