ДИСЦИПЛИНА ИЛИ ПОТПУНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ: На снази нове мере против короне, полиција контролише међуградски саобраћај

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

03. 03. 2021. у 07:39

ДИСЦИПЛИНА ИЛИ ПОТПУНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ: На снази нове мере против короне, полиција контролише међуградски саобраћај

Фото ijzcg.mе

КАКО се број новооболелих не смањује данима, а расте и број хоспитализованих и преминулих, здравствени органи разматрају још рестриктивније мере уколико се дисциплина у поштовању мера против заразе не поправи.

Мере против короне које су закључале још шест црногорских градова јуче су ступиле на снагу, а полиција контролише међуградски саобраћај код општина чије је напуштање забрањено. Како су и најавили, детаљно проверавају потврде које омогућавају кретање уочи забране, а због контроле, јуче се на међуградским путевима правила километарска колона возила.

Епидемиолог Института за јавно здравље Драган Лаушевић казао је да су стриктно поштовање здравствених мера или комплетно закључавање државе, два начина решавања сложене епидемиолошке ситуације у Црној Гори. Како је рекао, у циљу припреме предстојеће туристичке сезоне, мора се посегнути за једном од ове две алтернативе.

- Чини ми се да је ближа ова алтернатива комплетно закључавање на одређено време, али оно не може више да даје ефекте као у некој ранијој фази, а то значи две три недеље. Да бисмо досегли оно време које ће нас учинити конкурентним на тржишту то мора бити много драстичније - рекао је Лаушевић.

ЂУКАНОВИЋ ТРАЖИ ЗАТВАРАЊЕ ГРАНИЦА

ПРЕДСЕДНИК Мило Ђукановић тражи затварање граница Црне Горе и убрзану имунизацију јер, како каже, здравље грађана је у озбиљној опасности. Ђукановић сматра да су бројке преминулих "стравичне", као и оболелих од вируса корона, што, како истиче, изискује ажурно увођење и ефикасну примену епидемиолошких мера. Поручио је да се у циљу заштите грађана Црна Гора мора издићи изнад подела.

Упозорава да су цифре неумитне када је реч о оболевању и умирању и да забрињава и то што друштво постаје равнодушно. Три су, каже, могућности.

ГУЖВА Колона возила на путу Никшић - Подгорица , Фото: Printskrin

- Прва је да се помиримо и да ово иде својим током. Друга је да се све мере које су на снази примењују како треба, а трећа је оно што се дешава у Чешкој, а то је комплетно затварање државе - рекао је Лаушевић.

Директор Института за јаво здравље, Игор Галић, казао је да су ове мере, иако непопуларне, биле неопходне, али и да уколико се епидемија буде одржавала на тренутном нивоу, оне ће бити још ригорозније.

СМРТНОСТ ПОРАСЛА ЗА 70 ОДСТО

ОД последица вируса корона у фебруару је преминуло чак 210 грађана, од чега у понедељак 12, што је у односу на јануар повећање за 70 одсто, показују подаци Института за јавно здравље.

Да се разматра додатно пооштравање мера, поручила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић и додала да се боља епидемиолошка ситуација не може очекивати док се год буду кршиле мере.

- Попуњеност болница је 75 одсто, што говори да можемо очекивати већи степен смртности. То је упозоравајући моменат када сматрамо да треба поставити ригорозније мере, како би се поштедели болнички капацитети. Сходно томе разматрамо доношење ригорознијих мера - казала је Боровинић Бојовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)