НА ВРХОВИМА ПРСТИЈУ ИГРАЈУ "С АНЂЕЛИМА": Балетска школа "Принцеза Ксенија" из Бара обележила 20 година рада

Биљана Дабић

28. 02. 2021. у 08:38

НА ВРХОВИМА ПРСТИЈУ ИГРАЈУ С АНЂЕЛИМА: Балетска школа Принцеза Ксенија из Бара обележила 20 година рада

Ансамбл Балетске школе "Принцеза Ксенија" / Фото Сергеј Забијако

БАЛЕТСКА школа "Принцеза Ксенија" по први пут поставила је Црну Гору на међународну балетску мапу у 21. веку. А када се буде писала новија историја црногорске културе, Бар ће бити уписан као колевка балета у најмањој балканској земљи.

Пре 20 година на врхове прстију попеле су се девојчице у првој школи балета, а јубилеј је обележен свечано и отмено, под слоганом "С анђелима".

МАГИЧНА прича о балетској уметности у Црној Гори, буди посебне емоције првих полазника који су најлепше успомене делили са оснивачима школе, и новим професорима - звездама руског балета, Еленом Петриченко и Сергејом Чумаковим.

Уз присећање на најлепше тренутке, светске позорнице, успехе у метрополама културе, наздравило се и новом почетку. Упркос свим потешкоћама и бројним препрекама, "Принцеза Ксенија" дочекала је да јубилеј прослави у новом простору у Бару.

- Из Студија за лепе уметности "Звончић" израсла је Балетска школа "Принцеза Ксенија", која је на најбољи начин афирмисала ову врхунску уметност на домаћем и међународном нивоу. Стотине деце су учила не само прве балетске кораке, већ су се на посебан начин образовала и оплемењивала свој дух. Трајање школе обележила су и гостовања чувених светских кореографа и педагога који су младим балеринама и балетанима преносили драгоцено знање, а овој образовној институцији даривали ауру магичне лепоте и раскошности. На великој сцени националног театра ансамбл школе извео је више од 40 представа, за које су карте увек биле унапред распродате, а полазници "Принцезе Ксеније" наступали су и на сценама у Кини, Италији, Украјини, Немачкој, Аустрији, Бугарској - рекла је Вања Пантовић, оснивач школе.

БЕСПОТРЕБНО ТРОШЕЊЕ СНАГЕ

БИЛО је и ружних тренутака у раду балетске школе, пре свега укидање буџета 2015. године.

- Толико снаге сам потрошила на непотребне ствари које су нас успориле. Када се школа 2018. исељавала из својих просторија сналазили смо се до овог тренутка када се све преокренуло у корист наше деце. Неко ће због свега морати да одговара! Колико је савршених балерина отишло из Бара, срећом, имали смо где да их пошаљемо. Колико се деце преусмерило на друге професије јер нису овде имали прилику да направе каријере. То је велика штета - каже Пантовићева.

ЗАХВАЉУЈУЋИ њеном ентузијазму и упорности, један сан преточио се у стварност која траје 20 година. Школа, која данас ради у Никшићу и Подгорици, након вишегодишње паузе, поново се, на велика врата, вратила у град у којем је зачета - у Бар.

- Јубилеј смо замислили другачије и припремали се за гала концерт на Великој сцени ЦНП-а, али пандемија је условила да га обележимо у интимнијој, рекло би се, породичној атмосфери - каже Пантовићева.

Задовољна је, каже, што је јубилеј обележен у Бару.

- У Бару је наша школа, пролазећи тежак и драматичан пут, успела да дође до овог чаробног простора и сале пуне јарког светла и до услова који су по највишим стандардима - казала је директорка школе.

Ансамбл Балетске школе "Принцеза Ксенија" / Фото Сергеј Забијако

ДОЧЕКАЛА је испуњење свих снова, да талентована деца имају простор за рад. Балетска школа имала је срећу да свој пут последњих пет година укрсти са амбасадором Немачке у Црној Гори, Пијусом Фишером, који је препознао њен значај и омогућио јој нови узлет.

- Ову инвестицију, која је врло значајна, обезбедио је патрон школе, његова екселенција Пијус Фишер, који је, откад школа нема буџет, успевао да обезбеди бруто плате за све професоре. То су грандиозни напори и надам се да ће једног дана добити награду за допринос образовању деце Црне Горе - рекла је Вања Пантовић, директорка "Принцезе Ксеније".

НОВИ ПРОЈЕКАТ

ПОЧЕЛЕ су пробе на новом пројекту - "Историјско балске игре", по плану професорке Елене Петриченко. Презентација пројекта који обухвата епохе ренесансе, барока, класицизма и романтизма, биће уприличена у новим просторијама школе у Бару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)