САЧУВАТИ КАНЛИ КУЛУ: Настављени радови на санацији клитишта у Старом граду (ФОТО)

В.В.

07. 02. 2021. у 16:35

СТАРО херцегновско клизиште у ширем појасу око древне Канли куле увелико се испитује. Урађено је седам од 12 предвиђених бушотина, а договорен је наставак радова, каже Бојана Митрић из Одсека за техничку припрему Управе јавних радова.

САЧУВАТИ КАНЛИ КУЛУ: Настављени радови на санацији клитишта у Старом граду (ФОТО)

Фото: В.В.

Истражни радови су каснили. Извођач је, према њеним речима, право да обави истражне радове  стекао у мају прошле године, па урадио бушотине, које  нису биле у Старом граду већ на неприступачним локацијама.

- Од 12 планираних издвојено је седам бушотина, а онда је у посао обустављен због забране извођења грађевинских радова. Пандемије корона вируса ограничила је истраживања. Зато је почетком децембра прошле године потписан анекс уговора. Сада нас чека истраживање на још пет бушотина које су лоциране у Старом граду, објаснила је Митрић.

Фото: В.В.

 

 

КЛИЗИШТЕ НА ТРИ ХЕКТАРА

Да постоји  клизиште од магистрале до цркве Св. Арханђела у Старом граду, на Белависти, које је и проузроковало  оштећења на Канли кули, утврђено је током истражних радова 2017. године, након што је Министарство одрживог развоја и туризма издало УТ услове за реконструкцију тврђаве. Клизиште захвата површину  од преко три хектара. Израда пројекта санације поверена је фирми Геотехника Монтенегро. Финансијер је  Управа јавних радова Црне Горе са око 220 хиљада евра.

Извођача су  упозорили да може доћи до проблема са власницима угоститељских објеката који се налазе  у близини локација на којима ће  бити обављено истраживање. Межутим, објашњено је  да су површине на којима ће бити истражне бушотине  терена у  општинском власништву. Донето је решење надлежног  Секретаријата, дозвола за  радове у оквиру пројекта санације Канли куле.

Из Херцег феста су  информисали да је због бушења на степништу код Канли куле, оштећен камен.

– Неопходно је  да се камен заштити и да се до бушотине омогући прилаз машини, па и на начин да се демонтира камен и после поплочавањем површина врати у првобитно стање. Морамо почети припремне радње у Старом граду, на пет локација. Требало би обезбедити да се то уради најквалитетније и пронаћи људе који су квалификовани. Имате гаранције банке и полису осигурања, објашњава Митрић.

Саветник председника херцегновске Општине Ненад Витомировић  објаснио је да постоји проблем прилаза само једној бушотини са источног дела и кроз један од улаза у Стари град.

Драгомир Вукашиновић  из фирме Геотехника Монтенегро из Никшића, која обавља истражне радове, објаснио је да би радови на преосталих пет локација  требало да буду завршени за месец. Након тога  биће омогућена израда пројекта санације тла и тврђаве Канли кула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)