ПАКЕТ ДА СЕ ПРЕЖИВИ: Влада Црне Горе представила економске мере за привреду и грађане, вредне 160 милиона евра

З. З.

30. 01. 2021. у 08:22

ЈЕДНОКРАТНА помоћ пензионерима, незапосленима, корисницима социјале, биће исплаћена током фебрура, најављено је на представљању пакета подршке привреди и грађанима.

ПАКЕТ ДА СЕ ПРЕЖИВИ: Влада Црне Горе представила економске мере за привреду и грађане, вредне 160 милиона евра

Фото архива

Послодавци ће добити субвенције на зараде од 100 одсто, а за нова запошљавања добиће олакшице у овој и наредне две године.

Пакет, вредан више од 160 милиона евра је, према речима министра за економски развој

Јакова Милатовића, кризни и обухватиће више од 100.000 грађана, као и више од 4.500 предузећа.

- Ово је један пакет који ће омогућити да преживимо први квартал - поручио је Милатовић.

Државни секретар у Министарству финансија Јанко Одовић, најавио је и када ће почети исплата једнократне помоћи пензионерима по 50 евра, незапосленима који су били на евиденцији Завода за запошљавање на крају прошле године по 100 евра, али и корисницима материјалног обезбеђења по 50 односно 100 евра, зависно од броја чланова домаћинства.

- Пензионери ће добити помоћ у виду чека у фебруару. Такође, и незапослени који испуњавају критеријуме. Корисници личних инвалиднина и материјалног обезбеђења једнократну помоћ добиће помоћ уз редовну исплату - навео је Одовић.

Олакшице за ПДВ и порески дуг

У пакету мера подршке привреди предвиђено је и да повраћај ПДВ уместо 60 буде смањен на 30 дана. Такође, да репрограм пореског дуга буде на 24 месеца. Осим тога, помоћ по 100 евра за електронску фискализацију, смањена је и накнада за морско добро 50 одсто, те ради помоћи издаваоцима приватног смештаја опредељено је по 200 евра туристичких ваучера које просветни и здравствени радници могу искористити до 30. јуна.

Пакет има сет мера намењених привреди. Тако се на проширеној листи угрожених, поред досадашњих, угоститељства и трговине, налази још 20 делатности, углавном из сектора саобраћаја и прерађивачке индустрије. За њих су креиране субвенције на зараде.

- Уместо досадашњих 50 и 70 одсто субвенције на бруто зараду у првом кварталу ове године, та субвенција ће бити 100 процената - саопштио је Милатовић.

ИНЈЕКЦИЈА Влада донела кризни програм, Фото архива

- Сви послодавци који запосле нове раднике који су пријављени у Заводу за запошљавање добијаће олакшицу од 90 одсто на зараду ове године. Наредне године та подршка биће 60 одсто, а 2023. године 40 процената - истакао је министар Милатовић.

На подршку могу рачунати и пољопривредни произвођачи и сектор рибарства. Суштина је да се стимулише пласман домаћих производа и да се произвођачи ослободе на време вишкова којих тренутно има.

- Подршка се огледа у томе да ће се вишкови откупљивати по 100 одсто производној цени, а не како је био досада случај по тржишној вредности - рекао је Александар Стијовић, министар пољопривреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)