ОТАЦ ЈОВАН ПЛАМЕНАЦ И ЊЕГОВ СИН НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Терете их за "скрнављење гробнице", хтели да ставе крст и натпис

Б. Дабић

27. 01. 2021. у 15:14

ОТАЦ ЈОВАН ПЛАМЕНАЦ И ЊЕГОВ СИН НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Терете их за скрнављење гробнице, хтели да ставе крст и натпис

Фото: Б. Дабић

У ОСНОВНОМ суду у Бару ускоро ће почети суђење свештенику Јовану Пламенцу (65) и његов сину Крсту (34) против којих је подигнута оптужница у којој им се на терет ставља да су као саизвршиоци починили кривично дело – уништење и оштећење културног добра из члана 253 КЗ ЦГ, у стицају са кривичним делом – повреда гроба.

Новости у у Основном суду у Бару сазнају да је потврђена оптужница те да ће суђење ових дана бити заказано.

У оптужници се поред осталог наводи да су 23. и 24. октобра 2020. године у дворишту манастира Покров пресвете Богородице у селу Брчели, “свесни свог дела и хтели су његово извршење, иако су знали да је њихово дело забрањено, неовлашћено прекопали и разрушили и грубо повредили гробно место у којем су сахрањена НН лица”.

ЗАГАРЧАНИН - РЕЧ ЈЕ О ТИПИЧНОЈ МОНАШКОЈ ГРОБНИЦИ

Археолог Младен Загарчанин казао је да не постоје релевантни подаци да је у гробу на гробљу у Брчелима у Црмници сахрањен митрополит Арсеније Пламенац, наводећи да је реч о типичној монашкој гробници.

Гробно место се налази до зидина манастира Покров пресвете Богородице и саставни је део манастира Горњи Брчели који има статус заштићеног културног добра.

У оптужници се наводи са су Пламенци дизалицом прво померили бетонску надгробну плочу, а затим ашовом ископали шут испод надгробне плоче у којем су се налазиле три лобање и три људска скелета”

Подсетимо, свештеник Јован Пламенац  и његов син Крсто, ухапшени су након што су мештани пријавили полицији да је наводно оскрнављен гроб митрополита Арсенија Пламенца који је, по њиховим тврдњама, сахрањен у порти манастира Горњи Брчели.

Пламенцима је тада на терет стављено кривично дело повреда гроба. Након што су саслушани у Основном државном тужилаштву пуштени су да се бране са слободе, у редовном поступку.

У октобру, група грађана се окупила у Брчелима у знак протеста због, како су навели, ”скрнављења гроба” од стране свештеника Пламенца и његовог сина.

Викарни епископ Митрополије црногорско приморске СПЦ Методије изавио је да је њихова намера била да поставе крст и натпис на гробном месту “где је сахрањен митрополит Арсеније Пламенац, а не да оскрнаве његов гроб”.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)