ФИРМА ЈАЧА ОД ПРАВДЕ И ЗАКОНА? Суд и други пут пресудио у корист радника Поморског саобраћаја, послодавац на потезу

В.В.

19. 01. 2021. у 17:40

ТРОЈИЦА радника „Поморског саобраћаја" који су пре скоро годину добилa отказ, из различитих разлога, али, како кажу првенствено због синдикалног организовања, послодавац мора да врати на посао.

ФИРМА ЈАЧА ОД ПРАВДЕ И ЗАКОНА? Суд и други пут пресудио у корист радника Поморског саобраћаја, послодавац на потезу

Фото. В. В.

То је одлука Вишег суда у Подгорици, донета други пут. Након прве одлуке радницима је понуђен нови, измењени уговор о раду, али мимо закона. Није им остављен рок од осам дана о изјашњавању, а потом им је опет уручен отказ. Они су своја права изнова тражили пред судом и коначно добили битку, мада и сада председник незавинског синдиката „Поморског саобраћаја" Иван Вучиновић, није сигуран да ће послодовац испоштовати судску одлуку.

- Претпостављам да ће ићи по досадашњем шаблону, наћи ће се начин да нас не врате на посао - казао је Вучиновић.

Он подсећа да је отказ по разним основама добило више од десет радника, а двојица јер су се усудили да се њему јаве. Он сам је отказ добио, како каже, због организовања синдиката. У току је и предмет по његовој тужби због распореда на друго радно место. То сматра „шиканирањем" и поступком који је требало да заустави синдикално деловање.

Адвокат Јован Пејовић који заступа 14 радника који своја права из радног односа траже судским путем објашњава да је Поморски саобраћај у обавези да тројицу радника који имају правоснажну пресуду у року од осам дана врати на посао.Истиче да је реч о потврђеној прошлогодишњој пресуди Основног суда. Упркос свему, постоји сумња.

- Уместо повратка на посао после те пресуде Основног суда, из предузећа Поморски саобраћај су овим радницима понудили казнено место, тачније задатак је требало да им буде да броје аутомобиле којИ не свраћају на трајект. Суд је такође утврдио да је реч о незаконитим отказима. Верујем да ће менаџмент Поморског саобраћаја наставити са кршењем права из рада. Овде је цела синдикалана организација добила отказ. Људи су у страху да кажу ко је у синдикату, то је апсурдна ситуација и дискриминација – сматра Пејовић.

Судска пракса, по његовим речима, је да суд иде у корист радника када су у питању права из радног односа, а синдикални повереници су заштићени посебним законским прописима. Каже и да се потраживања радника за неисплаћене зараде по основу минулог рада, неисплаћених прековремених сати рада, затим накнаде штете за неискоришћене годишње одморе, као и по основу неисплаћиваног регреса за годишње одморе односе на период од 2008. до 2017. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)