РИБА УГИНУЛА ОДГОВОРНИХ НЕМА: Тужилац одустао од кривичног гоњења оптужених за помор рибе

М.Д.

19. 01. 2021. у 16:47

РИБА УГИНУЛА ОДГОВОРНИХ НЕМА: Тужилац одустао од кривичног гоњења оптужених за помор рибе

Фото: СРК Липљен

С обзиром да лице које је узело узорке воде није имало акредитацију за ову област испитивања поузданост ових анализа није довољна да би се користили као један од главних доказа у овом предмету- саопштила је Дидановић.

Основни државни тужилац, Миливије Томчић одустао је од даљег кривичног гоњења оптужених за еколошки инцидент који се десио 4. јула 2019. године, када је дошло до помора рибе у рекама Ћехотини и Везишници.

Тужилац је, на рочишту пред пљеваским судом, одустао од оптужног предлога, који је раније поднео против одговорних из Термоелектране "Пљевља" за испуштање отровних материја у пљеваљске водотоке, након што је вештак еколошке струке, Снежана Дидановић променила налаз који је првобитно дала Тужилаштву и Суду.

-С обзиром да лице које је узело узорке воде није имало акредитацију за ову област испитивања поузданост ових анализа није довољна да би се користили као један од главних доказа у овом предмету- саопштила је Дидановић и објаснила да је те чињенице сазнала тек током поступка пред Основним судом у Пљевљима.

ШТЕТА

Штета која је настала помором рибе почетком јула 2019. године, у рекама Везишници и Ћехотини, је 354 650 евра. То је тада утврдила комисија коју је формирало Министарство пољопривреде и руралног развоја.

Тада је саопштено да је у реци Ћехотини у дужини од 14 километара низводно потпуно уништен биљни и животињски свет.
ЕПЦГ се тада обавезала да исплати штету Спортско риболовном клубу "Липљен" који газдује пљеваским водама чиме је индиректно признала одговорност за овај инцидент.Међутим на суђењу које је касније дошло сви оптужени као и ЕПЦГ као правни субјекат негирали одговорност за овај еколошки инцидент.

На питање Тужиоца да ли испуштање отпадних вода из ТЕ "Пљевља" непосредни узрок помора рибе , уништења биљног ио животињског света у коритима пљеваљских река Дидановић је одговорила да се то са сигурношћу не може утврдити услед недостатка поузданих анализа воде и да се ту не може искључити кумулативни ефекат осталих загађивача пљеваљских водотока.

У свом првобитном налазу Дидановић је била навела да је до помора рибе дошло због испуштања отпадних вода са депоније Маљевац на којој већ 37 година Термоелетрана одлаже пепео И шљаку који настају ка нуспродукт рада пљеваљског блока.

Током поступка пред судом, нико није спорио да је ТЕ "Пљевља", када се десио еколошки инцидент и помор рибе, испустила оцедне воде са депоније али су од почетка оптужени негирали чињеницу да је та вода изазвала помор рибе у пљеваским водотоцима.

Тужилаштво у Пљевљима током 2019. године поднело је Основном суду у том граду оптужни предлог против четворице одговорних у Термоелектрани Пљевља због испуштања отровних материја у реку Ћехотину 4. јула, што је, према оптужном предлоги, изазвало угинуће рибљег фонда у реци Везишници и Ћехотини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)