КО И КАКО ДОБИЈА ЦРНОГОРСКИ ПАСОШ? СНП Црне Горе забринута доделом почасних држављанстава

М. С.

18. 01. 2021. у 21:21

СОЦИЈАЛИСТИЧКА народна партија Црне Горе изражава забринутост због чињенице да је у претходној години издато чак 115 почасних држављанстава, од чега више од трећине у периоду од окончања парламентарних избора 30. августа до ступања на функцију нове Владе 4. децембра.

КО И КАКО ДОБИЈА ЦРНОГОРСКИ ПАСОШ? СНП Црне Горе забринута доделом почасних држављанстава

Фото: СНП Црне Горе

На овај начин, како је евидентирала НВО Центар за грађанско образовање, оборен је рекорд у броју издатих почасних држављанстава. Притом, она су издата у нетранспарентном процесу, па из решења није јасно какав су допринос добитници држављанстава дали да би се третирали као лица од посебног значаја за државни, научни, привредни, културни, економски, спортски или други интерес Црне Горе, што је чланом 12 Закона о црногорском држављанству дефинисано као услов за добијање држављанства.

Ово је саопштено из СНП Црне Горе, дела нове власти у овој држави, уз напомену да истим чланом као једини законски предлагачи помињу се председник Црне Горе, председник Скупштине и председник Владе, па се поставља питање како се у пракси дешавало да предлоге за додељивање држављанства дају министри у Влади.

- Подсећамо да је у претходном периоду као један од „заслужних" грађана црногорско држављанство добио и Таксин Шинаватра, бивши премијер Тајланда, оптужен за корупцију у својој земљи, па је тако постао најбогатији Црногорац. СНП сматра да се убудуће мора уозбиљити процес добијања држављанства, као и да решења о давању држављнства морају бити праћена јасним и конкретним образложењима. Јавност има право да зна ко и из којих разлога добија црногорско држављанство. Време обављања посла „испод жита", како је навикла да ради бивша власт, је прошло, а актуелна владајућа гарнитура мора показати одговорност према држави и грађанима - кажу из СНП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)