ПРЕКРШАЈ МИЛОВОМ КРИВИЦОМ: Послодавци о законима које је председник државе ставио ван снаге

З. З.

13. 01. 2021. у 09:34

ПРЕКРШАЈ МИЛОВОМ КРИВИЦОМ: Послодавци о законима које је председник државе ставио ван снаге

Фото Н. Скендерија

У УНИЈИ послодаваца немају дилему да ће Закон о фискализацији у промету робе и услуга донети бољу евиденцију и наплату пореских прихода.

Међутим, као и раније указују на економски тренутак у земљи изазван вирусом корона, тешку ситуацију, нарочито у малим, микро и средњим предузећима. Сада им је спорно што се Закон примењује од 1.јануара, иако га је председник државе вратио у Парламент на поновно одлучивање.

- Нажалост, овај чин довео је до тога да су сви практично у прекршају и то никако својом кривицом. Ова новонастала криза је већи број пореских обвезника финансијски исцрпила до те мере да они нису били у могућности да фискалне уређаје и пратећу опрему набаве до 1. јануара, већ у пролонгираном року који им је остављен до 1. јуна - оценила је Звездана Олуић из Уније послодаваца.

У Црној Гори је према подацима Уније послодаваца стављено ван употребе 30.000 регистар каса. Зато су, наводи Олуићева, због тешке економске ситуације у привреди половином децембра доставили Министарству за економски развој предлог мера за подршку привреди, који између осталог, предвиђа и олакшице за фискализацију.

Фото Унија

- У тај документ уврстили смо и меру којом се обезбеђују субвенције за набавку фискалних уређаја и пратеће опреме који постојеће касе треба да замене опремом коју предвиђа фискализација. То је начин да се помогне привреди која већ десет месеци због епидемије послује у врло тешким условима - поручила је Олуићева.

Измењени Закон о раду, такође је враћен у парламентарну процедуру. Због тих околности и Општи колективни уговор није на снази од 7.јануара. Сада, прокоментарисала је Олуићева, сви актери, Влада, послодавци и синдикати као заступници радника, морају учинити додатни напор да се пословање прилагоди новонасталим околностима.

- Верујемо да ће се ова ситуација док Закон о раду не прође још једно гласање успешно превазићи, односно да ће се по овом питању постићи консензус. То је могуће и на начин да Социјални савет или председништво Социјалног савета организује састанак и разговара на ову тему, што би у овим околностима било и пожељно и добро - закључила је Олуићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)