ПРЕД МАНАСТИРОМ САМО ЦЕТИЊАНИ: Молба Митрополије црногорско-приморске и Управе Цетињскиг манастира пред Бадњи дан

М. С.

05. 01. 2021. у 10:35

МИТРОПОЛИЈА црногорско-приморска и Управа Цетињског манастира замолили су све вернике који не живе на Цетињу да на Бадњи дан и Божић остану у својим градовима и својим домовима, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске (МЦП), пред Бадњи дан и налагање бадњака на Цетињу, које увек прате тензије захваљујучи тзв "ЦПЦ" и досадашњим властима које су јој давале ветар у леђа.

ПРЕД МАНАСТИРОМ САМО ЦЕТИЊАНИ: Молба Митрополије црногорско-приморске и Управе Цетињскиг манастира пред Бадњи дан

Фото: З. Јовановић

-Не наседајте на лажне информације које пласирају неодговорни политичари, поједине невладине организације и одређени појединци са циљем да у божићне благе дане изазивају немире и мржњу у Црној Гори. Епархије СПЦ у Црној Гори и њихова имовина у потпуности подлежу правном, пореском и катастарском систему државе Црне Горе. Како дан данас, тако и у свим претходним деценијама, од када то могу да знају и да памте данас најстарији црногорски грађани. О претходним јжвековима збиља не вреди медијски полемисати са пропагандистима свађе, који нити су добронамерни нити ишта знају о сопственој историји, каже се у саопштењу Митрополије.

- Због грађана и њихове елементарне обавештености принуђени смо да поновимо:Српска Православна Црква јесте јеванђелска Црква Христова која никада, ни у чему, није делила своје вернике по националном, политичком или било ком другом земаљском основу. То што је њено свештенство вазда бринуло о канонском црквеном поретку, био је и данас је, основни задатак тог свештенства, а не грешка или грех. А то што свештену службу не разумеју декларисани атеисти и агностици, не би требало да буде разлог за вику и расправу, него за мирни братски и грађански разговор у ком бисмо једни другима указали шта нас тишти и шта нам није јасно.Сви смо ми грађани и држављани ове државе – па је, у најмању руку, непристојно, да Црну Гору и њен вековни и слојевити идентитет бранимо једни од других. Шта ће нам расправе о Цркви и држави, ако останемо једни без других, или ако једни друге почињемо гледати попреко? Бог нам је оставио, и Цркву и државу да се у њима сретамо у љубави, и да обе градимо као своје заједничке куће, у којима ће свима бити пространо".

-О спорном Закону о слободи вероисповести јавно се причало целу протеклу годину, па и пре тога – и грађани Црне Горе су о њему дали свој суд.Он као закон, дакле као правна и политичка тема, добио је суд црногорских грађана и није нормално да ту непобитну чињеницу било ко пакује у дефиниције окупације и угрожености Црне Горе. Што је Црна Гора – без својих грађана? Има ли је – мимо њених грађана? А цивилизација у којој живимо одавно је уредила правила како и када грађани показују свој став. Уредила је и начин како се утврђује који је, међу често бројним и различитим ставовима грађана, – онај најлегитимнији. Тужно је, ових дана, слушати како нас свађају они који би требало да чувају институте правне државе, кажу из Митрополије, из које су позвали све православне вернике да међусобне разлике оставе по страни, и да – поштујући све прописане здравствене мере и црквени поредак – у све наредне дане традиционално приступамо ћивоту Светог Петра Цетињског, ради Божијег благослова и духовног мира, љубави и среће.

-Сва празнична богослужења на Цетињу у божићне благе дане биће обављена по утврђеном распореду, а налагање бадњака, због поштовања епидемиолошких мера, ове године неће саборно окупити вернике из других црногорских градова и крајева. Братство манастира ће са припадницима племена Бајица и са цетињским свештенством благосиљати бадњаке испред Цетињског манастира током Бадњега дана. Све вернике који не живе на Цетињу, из наведених разлога, умољавамо и дајемо очински благослов да на Бадњи дан и Божић ове године остану у својим градовима и својим домовима. Нема места мржњи, непријатељству и неповјерењу, категорични су у Митрополији.

-Свима нама је, верујемо, једнака љубав према Богу и према отаџбини. То је благо које су мудри домаћини увек умели да умноже и да на њему граде темељ општега напретка. Ако искрено волимо Свевишњега и ако верујемо да је збиља, уз Божију помоћ, и наша Црна Гора вечна, онда ће се наши страхови и разлике истопити у огњу божићног пламена, а на здравље, напредак и спасење како православних вјерника тако и свих грађана Црне Горе, саопштено је уз Митрополије црногорско-приморске  у сусрет Бадњем дану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)