МИЛОВ ПОТПИС ПРОТОКОЛАРНОГ КАРАКТЕРА: Министарство вањских послова о одбијању Ђукановића да потпише опозив седам амбасадора Црне Горе

М. С.

05. 01. 2021. у 09:08

СА жаљењем констатујемо да председник Ђукановић, одбијањем да потпише опозив седам амбасадора, опструише Владу у спровођењу Уставом одређених и назначених права и надлежности која се тичу креирања и вођења вањске политике земље, саопштено је из Министарства вањских послова Црне Горе(МВП).

МИЛОВ ПОТПИС ПРОТОКОЛАРНОГ КАРАКТЕРА: Министарство вањских послова о одбијању Ђукановића да потпише опозив седам амбасадора Црне Горе

Фото: ЕПА

Наиме, председник Црне Горе Мило Ђукановић сматра да се нису стекли услови за доношење указа о опозиву амбасадора које је предложио министар вањских послаова Ђорђе Радуловић. Реч је о амбасадору Црне Горе у Кини Дарка Пајовића, амбасадору у Србији Тарзана Милошевића, у Уједињеним Арапским Емиратима Душанку Јекнић, амбасадора при Светој столици Миодрага Влаховића, амбасадорку у Италији Сању Влаховић, амбасадора у Босни и Херцеговини Обрада Миша Станишића те амбасадорку у Немачкој Веру Кулиш.

- Законом о вањским пословима нису прописани разлози за опозив амбасадора, стога Влада није дужна да приликом повлачења и опозива амбасадора наводи разлоге у образложењу, имајући у виду да је именовање и постављање дипломатско - конзуларних представника у надлежности Министарства вањских послова, односно Владе, а да је председнички потпис ствар протоколарног карактера и дипломатске праксе! Указујемо председнику Ђукановићу да се у Указу о опозиву, који он потписује, тамо где и када има разлога за опозив, не наводи нити један разлог, већ се само Указом констатује опозив амбасадора са седиштем у поменутој земљи пријема, кажу из МВП и подсећају  на случај из 2018. године.

- Када је већ реч о пракси, подсећамо да председник Ђукановић током 2018. године није имао проблем да, на предлог тадашње Владе, опозове амбасадора Црне Горе, без икаквог претходно достављеног образложења, иако је уважени дипломатски представник службовао у веома важној пријатељској држави, чланици НАТО-а и ЕУ. У том случају је обзир према држави пријема, навођење дипломатске праксе и тражење додатних образложења - изостао, пишу из МВП и оводе у питање Ђукановићеву жељу за функционалну кохабитацију.

- Желели бисмо да верујемо да председник Ђукановић, због добробити грађана наше државе, жели функционалну кохабитацију, иако последњи догађаји у Скупштини Црне Горе, његово одбијање да потпише сет закона којим се опструише нормално функционисање економско-правног система земље, као и одбијање да потпише опозив седам амбасадора указују на сасвим супротно - нарушавање социјалне кохезије земље и продубљивање пођела, иако би са позиције председника требало да шаље помиритељске поруке, саопштено је из МВП Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)