МИЛУ ФОТЕЉА ВАЖНИЈА ОД ЗАКОНА: Не стишава се бура у Црној Гори после одлуке Ђукановића да не парафира акт о слободи вероисповести

В. КАДИЋ

03. 01. 2021. у 21:54

ОДЛУКА председника Црне Горе Мила Ђукановића да одбије да потпише Закон о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести, али и друга правна акта, не престаје да изазива буру у јавности. Не стишава се осуда овог потеза нове парламентарне већине у Скупштини, али и грађана.

МИЛУ ФОТЕЉА ВАЖНИЈА ОД ЗАКОНА: Не стишава се бура у Црној Гори после одлуке Ђукановића да не парафира акт о слободи вероисповести

Фото архива "Новости"

Овим чином отворила су се многобројна питања, од тога да ли је председник државе "изиграо Устав", као и "шта даље", до тога да ли су овим гестом "одбројани Милови дани". По Уставу, на дневном реду Скупштине Црне Горе може доћи и питање његовог опстанка на функцији шефа државе.

Марко Ковачевић, посланик Нове српске демократије, чланице Демократског фронта, каже, за "Новости", да је основно питање да ли је Ђукановић легитимни или легални председник Црне Горе.

- Да ли ми верујемо у његов демократски капацитет и његове добре намере према овој земљи и народу? Ми из Демократског фронта и Нове српске демократије никада нисмо имали било какав вид поверења и вере да он може нешто добро и позитивно да уради за ову земљу. Ђукановић је на челу криминалне хоботнице која је поражена на изборима и неопходно је са том хоботницом се обрачунати без одлагања - каже Ковачевић.

Наглашава и да сви који чине власт из парламентарне већине и Владе морају да задају "завршни ударац тој криминалној структури чији је представник управо Ђукановић".

- Разговарати са њима на нивоу уставних и законских принципа је сулудо јер су они заробили институције. Наш задатак је да их ослободимо. И судство и тужилаштво и ДИК, и све што видимо да је заробљено. Не треба имати милости и предусретљивости према њима - указује Ковачевић.

Мило Ђукановић је у суботу, 3. јануара, одбио да потпише Закон о слободи вероисповести, али и друге законе који су од животног значаја за грађане Црне Горе. Из клупа његове опозиционе Демократске партије социјалиста уследилила је, разумљиво, безрезервна подршка.

- Мило Ђукановић поступио је у складу са Уставом и законима који су на снази - поручио је члан Председништва ДПС и посланик у Скупштини Црне Горе Петар Ивановић.

Поводом ове одлуке Ђукановића огласио се Андрија Мандић, председник Нове српске демократије.

- Није Ђукановић овим добио никакав жути картон, он је 30. августа прошле године добио црвени картон - поручио је Мандић. - Вероватно се сада муче неки делови Уставног суда како да спасу председника, ако он и други пут не потпише закон. Али потписаће Мило Ђукановић све само да остане председник и да чува фотељу. Потписаће и овај закон који је поништио његов закон против СПЦ и светиња, а све правдајући се правном обавезом, истовремено заборављајући обавезе према онима својима које је, супротно њиховој вољи, увео у ову борбу пре годину дана.

ПРАВИ ГРЕШКУ ЗА ГРЕШКОМ

ОДЛУКОМ да врати измењени Закон о слободи вероисповести, на поновно одлучивање у црногорској скупштини Мило Ђукановић је хомогенизовао своје противнике у парламенту и ојачао нову власт, сматра директор Владимир Павичевић, посланик у Скупштини Црне Горе из редова коалиције "Мир је наша нација" актуелног председника парламента Алексе Бечића.

- Ђукановић прави грешку за грешком - каже Павичевић, додајући да црногорски председник наставља да одлучује против воље грађана Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)