ПРАШИНЕ ИМ ПРЕКО ГЛАВЕ: Мештани Потрлице код Пљеваља противе се постављању асфалтне базе у близини насеља

М. Д.

28. 12. 2020. у 06:34

МЕШТАНИ пљеваљског насеља Потрлица упутили су јавни апел представницима Владе да учине све да обуставе реализацију планираног пројекта постављања асфалтне базе у близини тог насеља.

ПРАШИНЕ ИМ ПРЕКО ГЛАВЕ: Мештани Потрлице код Пљеваља противе се постављању асфалтне базе у близини насеља

Фото М. Дробњак

Недавно је инвеститор" Постројења за производњу асфалта Црнагорапут - Подгорица" поднео захтев за одлучивање о потреби израде елабората о процени утицаја на животну средину, за асфалтну базу.

- Инвеститор је дошао у својој намери чак до "потребе израде елабората о процени утицаја на животну средину", а да пљеваљска јавност готово ништа не зна о овој еколошки погубној идеји. Још нешто за неверовати, један велики вишедеценијски загађивач животне средине - Рудник угља доводи на своје земљиште по основу уговора о закупу још једног загађивача - Постројења за асфалт. То је заиста друштвено неодговорно. До када ми становници Потрлице, Пљеваља да трпимо, да удишемо ваздух који није достојан човека - наводи се у апелу који је потписао Миле Ђуровић.

У апелу се истиче да је због константног загађења, здравље становништва озбиљно угрожено, посебно становника овог насеља.

- Због близине отвореног рудокопа и траке, становници Потрлице сигурно су изложени највећој концентрацији прашине и загађењу ваздуха, па би мерна станица трабало да буде лоцирана управо у овом градском насељу, ако надлежни желе реалне параметре загађења - наводе мештани и додају да су ових дана магла и смог поклопили котлину, а да се становништво гуши "ваздухом". - Која случајност, мерна станица у Гаговића имању баш ових дана не ради.

Они истичу да стари Потрличани, чија су имања експроприсана од Рудника угља већ деценијама трпе велику прашину и загађење ваздуха.

- Сигурни смо да овога пута становници Потрлице зарад здравља пре свега деце, а и свих нас неће дозволити да се реализује ова идеја. Доста је било, кап је прелила чашу - поручује се у апелу и истовремено тражи од надлежних да учине све да обуставе реализацију овог пројекта који ће, ако заживи, како тврде, довести до еколошке катастрофе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)