ЦРНА ГОРА НОВА РУТА ЗА ШВЕРЦ МИГРАНАТА: "Посејдоном" хтели за Италију, специјално одељење истражује детаље

Б. ДАБИЋ

21. 12. 2020. у 11:00

ЦРНА ГОРА НОВА РУТА ЗА ШВЕРЦ МИГРАНАТА: Посејдоном хтели за Италију, специјално одељење истражује детаље

Фото Д. Дабић

ДВОЈИЦИ кријумчара Ј. Р. (49) и Г. Е. (59), обојица из Турске, након што су саслушани у Специјалном државном тужилаштву, одређен је притвор.

На терет им се ставља организовано кријумчарење. Они су ухапшени у четвртак ујутро док су једрењаком покушавали илегално да превезу из Црне Горе за Италију 39 турских држављана.

Мигранти које је црногорска полиција спречила да илегално пређу из Црне Горе у Италију смештени су у прихватилиште за странце у Спужу, а у току је истрага коју спроводи Специјално полицијско одељење. У фокусу су поред осталог канали повезаности и организације кријумчарења, односи кријумчара и миграната, цене илегалног уласка у Европску унију.

ШВЕРЦ Један од кријумчара, Фото Д. Дабић

Они ће остати у Црној Гори док полиција од свих не узме изјаве, провери наводе и податке. Иначе њих 37, међу којима има жена и малолетне деце, у Црну Гору су ушли легално, а двојица илегално. У процедури за двојицу миграната утврђује се чији су они држављани. Међународна организација за мигранте ИОМ помаже црногорској полицији.

УХВАЋЕНИ У МЕЂУНАРОДНИМ ВОДАМА

ПОТЕРА је почела док су били у црногорским водама, а завршена у међународним. У потери су учествовала два пловила. Службеници Регионалног центра граничне полиције Југ, станице граничне полиције Бар и Управе поморске сигурности.

У полицији сазнајемо, након што Специјално полицијско одељење заврши истражни део, турским држављанима биће додељено решење о отказу боравка у Црној Гори.

- Црна Гора је држава која поштује сва људска права. Са мигрантима ћемо поступати одговорно и савесно - казао је руководилац националног Координационог центра Подгорица Зоран Ласица, додајући да је урађена потребна тријажа када су враћени са отвореног мора у Луку Бар.

Подсетимо, они су у среду вече око 19 сати из увале Трстено, једрењаком "Посејдон", којим су управљали двојица крујумчара, илегално кренули ка Италији. У четвртак око четири сата, на 50 миља од обале, црногорска полиција је зауставила једрењак који вије шведску заставу и спречила илегални прелазак миграната. На једрењаку дугом 12 метара налазила се 41 особа, од којих је 10 малолетне деце, најмлађе око годину дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)