У ЗАТВОРУ ВИРУС ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ: Ђетићи међу првима на планети по броју оболелих, за празнике рестриктивније мере

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

17. 12. 2020. у 08:52

ЦРНА Гора је, према подацима Светске здравствене организације, и даље на високом, трећем месту по броју оболелих од вируса корона на милион становника.

У ЗАТВОРУ ВИРУС ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ: Ђетићи међу првима на планети по броју оболелих, за празнике рестриктивније мере

Затвор у Спужу / Фото sinziks.me

Иако се последњих дана бележи пад броја инфицираних у поређењу са претходним недељама, као и пад новоинфицираних на дневном нивоу, за дане празника планирају се нешто рестриктивније мере против ширења заразе. Док број заражених опада или стагнира, ковид 19 се контроли отео у спушком затвору, где је, за само месец, од једног оболелог дошло до чак 57 заражених.

Из Управе за извршење кривичних санкција објаснили су да је од тог броја оболелих затвореника, једна особа смештена у Клиничком центру и то због због погоршања основне болести - карцинома плућа, док су остали у УИКС, где медицинско особље ове установе прати њихово здравствено стање. Осим њих, вирус корона тренутно имају и 24 службеника УИКС-а, који одсуствују са посла.

На који начин се зараза проширила утврдиће се епидемиолошким истраживањем, истакли су у овој установи.

- Затвореници имају контакт са службеницима УИКС, адвокатима и судским вештацима, којима нису забрањене посете, а изводе се и на заказана суђења, болничке прегледе и друго, где остварују додатне контакте. На тај начин је могло и доћи до инфекције - наводе у Служби за односе са јавношћу УИКС-а, истичући да су сви инфицирани смештени одвојено и да имају одговарајућу терапију. - Сектор за здравствену заштиту УИКС-а комуницира са докторима из Института за јавно здравље и Клиничког центра Црне Горе и предузима све мере из своје надлежности.

Број оболелих од вируса корона у Црној Гори последњих дана, први пут након неколико недеља, спустио се испод 10.000. Директор Института за јавно здравље, Игор Галић, најавио је да ће, у сусрет новогодишњим и божићним празницима који, услед окупљања већег броја људи, носе ризик од ширења епидемије вируса корона, на снази бити рестриктивније епидемиолошке мере. Он је оценио да је, иако се бележи широка распрострањеност епидемије с високим стопама оболевања у свим градовима, тренд стабилан.

- Ниво оболевања није порастао, чак се задржава или мало пада. Рекао бих да се у овом тренутку епидемија налази на високом нивоу и на извесној клацкалици, па ће од следећих мера и онога како ћемо се ми придржавати зависити како ће епидемија даље напредовати - рекао је Галић. - Нове мере биће предложене у предвиђеном року, а у случају погоршања епидемиолошке слике могуће и раније.

НАВОДНЕ СМЕНЕ У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ

У ЈАВНОСТИ је јуче процурила информација да је новоименована директорка Клиничког центра Црне Горе, Љиљана Радуловић, сменила шест директора клиника, међу којима и медицинску директорку Марину Ратковић и директора Ургентног центра Нермина Абдића. Међу смењенима наводно су и директор Интерне клинике Сретен Каварић, директор Клинике за неурологију Балша Вујовић, први човек Клинике за болести срца Небојша Булатовић, директор Хируршке клинике Ранко Мировић и директор Центра за науку КЦЦГ Немања Радојевић. Међутим, ту информацију демантовали су из највеће здравствене установе, наводећи да је в. д. директора клинике и даље Данијела Раонић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)