ПЛЕМЕНИТИ ГЕСТ ДРАГАНА СТОЈАНОВИЋА: Новчани део награде поклонио Матици српској

В. К.

11. 12. 2020. у 00:52

НАГРАДА „Бескрајни плави круг” Матице српске, за 2020. годину, једногласно је додељена Драгану Стојановићу за роман „Тамна паучина“.

ПЛЕМЕНИТИ ГЕСТ ДРАГАНА СТОЈАНОВИЋА: Новчани део награде поклонио Матици српској

Фото. В. К.

Добитник ове престижне награде одлучио је да новчани део награде поклони Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори. Тако је поступио и са новчаним делом награде Задужбине Иво Андрић који је поклонио фондацији „Солидарност са Косовом”.

Проф. др Јелица Стојановић, председник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, свесрдно поздравља овакве племените гестове Драга Стојановића, истичући да у том чину има неке најдубље, свевремене симболике:

- Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори дирнута је и обрадована што је књижевник и професор таквог реномеа, као што је проф. Драган Стојановић, своју награду определио нама. Чини нам изузетну част, то схватамо као свесрпски сусрет у дубини векова, кроз препознавање сусретом и даривање љубављу. А Срби воле и умеју да се сретају, радују и дарују. То нам говори и колико је српски културни простор један и јединствен, колико једни о другима бринемо, колико једни друге волимо. Има неке најдубље, свевремене симбилоке у даривању које чини професор и писац Драган Стојановић. Награду Задужбине Ива Андрића за најбоље приповетке пре две године поклонио је фондацији „Солидарност са Косовом” Арноа Гујона, а овогодишњу награду Матице српске за најбољи роман на српском језичком подручју Тамна пучина, Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори.

И овом симболиком се, његошевски, увек и изнова, подсећа на заветну и нераскидиву везу: Црна Гора и њено (и свесрпско) исходиште – Косово. Вековна рана и вечни лек! И спасење! Небеско! Та веза је дубља и јача од свих привремених огреботина, посустајања у злим и промашеним временима. Хвала Драгану Стојановићу, ову награду ћемо примити у свој њеној лепоти даривања, како и приличи Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори. Како приличи свуда где српски род за славу српског рода ствара и гради за вечност! - каже проф.др Јелица Стојановић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)