ДО "ТРАВЕ" 20.000 ПОТПИСА: У Црној Гори покренута петиција групе грађана за легализацију марихуане

В. КАДИЋ

01. 12. 2020. у 13:08

ДО ТРАВЕ 20.000 ПОТПИСА: У Црној Гори покренута петиција групе грађана за легализацију марихуане

Фото: МУП

ГРУПА грађана покренула је ових дана петицију за легализацију марихуане у Црној Гори оцењујући да би то могло донети бројне бенефите, пре свега у смањењу стопе криминала, броја корисника марихуане и конзумената тежих опојних средстава, проширење туристичке сезоне на 365 дана годишње, лечење малигних болести природним супстанцама, употреби индустријске конопље у сврхе текстилне индустрије, прилив новчаних средстава из региона и целе Европске уније...

Потписници петиције верују да ће легализација марихуане повећати животни стандард грађана, отварање великог броја радних места у свим секторима производње и продаје супстанце, стављање дистрибуције марихуане у легалне токове и од ње убирање пореза.

Петиција треба да прикупи 20.000 потписа како би била упућена Министарству здравља и Министарству пољопривреде, што би како наводе, за резултат дало разматрање предлога закона о легализацији марихуане у Црној Гори.

ЦРНО ТРЖИШТЕ

КИЛОГРАМ марихуане у Црној Гори, према незваничним сазнањима, се креће између 1.000 и 1.200 евра и неколико пута је нижа него у земљама Европске уније. Познато је да је деценијама главна траса за шверц марихуане ка Западу иде од албанске границе према Никшићу и Херцег Новом и наставља се даље ка Хрватској и БиХ.

- Уколико се ова петиција спроведе у дело, марихуана која би се продавала на тржишту би прошла детаљну контролу квалитета, била би доступна само старијима од 18 година, а њене импликације на црногорску економију би дале стварне и опипљиве резултате - наводи се у петицији.

Јован Булајић, Фото НВО Препород

Ово је први пут да неко у Црној Гори покрене иницијатиу за легализацију марихуане. Међутим, уколико прође петиција код надлежних, питање је како ће се све примењивати у пракси јер ово питање још није законски решено.

СПЕЦИФИЧНА СРЕДИНА

- ЦРНА Гора је специфична средина. Питање је како ће се све одразити на менталитет наших људи који би, рецимо, могли слободно да пуше "траву" на улици, кућама и другим просторима - додаје Булајић. - Није ми јасно на који начин би легализација марихуане повећала животни стандард? У вези са легализацијом у медицинске сврхе, то је друга прича и у тај посао морали би се укључити људи из медицинске струке. То је опет ствар политике на вишим инстанцама где би евентуално једна таква одлука била донета.

Члан Светске федерације за борбу против дроге, Јован Булајић, каже, за "Новости", да се противи овој иницијативи.

- То није добро, јер свесни смо, ваљда, да је марихуана прва у низу дрога до оних тешких и због тога сам против њене легализације. Имамо много примера у свету да у земљама где је легализована, није нестало црно тржиште. Постоји аналаза која је рађена у једној од држава САД-а која показује да је управо под дејством марихуане порастао број саобраћајних удеса, као и да се повећао број нежељених трудноћа, изостанак деце из школа - каже Булајић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Goran

02.12.2020. 05:47

Kaže Bulajić marihuana je prva droga pa onda prelaze na jače ok ima logike al onda zabraniti alkohol jer posle njega gaze ljude, biju žene, pucaju brakovi trpi cela porodica dok recimo onaj ko sa marihuane predje na jače ubija sam sebe a ne kao pomenuti pod dejstvom alkohola...