ИСПЛАТА ПО ЛЕКС СПЕЦИЈАЛИСУ: Бивши радници Комбината алуминијума опет испред зграде Владе траже отпремнине

З. З.

20. 11. 2020. у 23:13

ИСПЛАТА ПО ЛЕКС СПЕЦИЈАЛИСУ: Бивши радници Комбината алуминијума опет испред зграде Владе траже отпремнине

Фото архива В. Н.

НЕ одустају пензионери, а бивши радници Комбината алуминијума од захтева да им се исплати отпремнина па су се опет окупили испред зграде Владе.

Никола Раковић, координатор бивших радника КАП-а рекао нам је да очекују од нове владе да испоштује закон, лекс специјалис, који је усвојен у парламенту и да коначно и они добију отпремнине.

- Сви су пре нас добили отпремнине, а ми смо били принуђени да напустимо фабрику 2013. када је покренут стечај. Сада очекујемо од нове владе да преиспита власништво у компанији, али и то како је могуће да нека фирма буде у стечају и да има власника. Такође, да виде да ли је "Унипром" исплатио новац који је био предвиђен по купопродајном уговору - рекао је Раковић.

ПОНИШТЕНЕ ПРЕСУДЕ

ПОСЛЕ две првостепене пресуде донете у корист пензионера КАП-а да им се исплате отпремнине, остале судске инстанце у Црној Гори поништиле су те пресуде, а Уставни суд ставио ван снаге одредбе закона који им је омогућавао исплату отпремнина.

Он је подсетио да је Виши суд потврдио одлуке Основног и Вишег суда којима је одбијена тужба пензионера КАП-а којом је тражено да бивши радници добију отпремнине.

- Ми од онога што нам је гарантовао посебан закон не одустајемо - поручио је Раковић.

Подсећамо, више пута из ресора финансија сада већ одлазеће владе премијера Душка Марковића најављивало се да бившим радницима КАП-а неће нико, по окончању судских поступака, ускратити право на исплату отпремнина. Више пута се чуло и да је тај новац опредељен у буџету, али садашњи пензионери, а бивши радници подгоричког гиганта ни седам година касније нису добили оно што им је припадало.

Исплату чека 420 бивших радника, а за измиривање обавезе према њима потребно је готово пет и по милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)