ТУРЦИ МЕРКАЈУ ОКНО: Власник рудника мрког угља у Беранама у потрази за купцима предузећа

М. СЕКУЛОВИЋ

19. 11. 2020. у 07:00

ТУРЦИ МЕРКАЈУ ОКНО: Власник рудника мрког угља у Беранама у потрази за купцима предузећа

Фото М. Секуловић

РУДНИК мрког угља у Беранама још једном је на "клацкалици", баш када се учинило да је после шест година рада ухватио залет и да се са новим власником, компанијом "Металфер" из Сремске Митровице, после силних препродаја, нашао на путу избављења.

Власници рудника, у којем је производња заустављена 1. маја, а посао изгубило 66 радника, у потрази су за купцима, а како "Новости" сазнају, за сада је најозбиљнији кандидат компанија из Турске. Иначе, разлог заустављања производње су губици у пословању.

- Власник је сваког месеца помагао рудник са око 100.000 евра. Он више није у стању да то чини - каже директор рудника Раде Губеринић. - Како сам обавештен из "Металфера", постоји потенцијални купац рудника, који је добар и могао би да ради са око 120 радника. Сада се чека формирање Владе Црне Горе, како би се започели разговори око купопродаје рудника.

На пословима одржавања јаме, обезбеђења, али и у администрацији, остало је да ради 16 радника. Затварање рудника додатно је усложило изузетно тешку економску и социјалну ситуацију у Беранама.

А покретање производње у Беранама неће баш ићи лако...

РЕПРОЛАНАЦ

НЕМА дилеме, гашење производње у беранском руднику, који одлазећа Влада Црне Горе преко ресорног министарства из ко зна каквих разлога није укључила у систем снабдевања Термолектране Пљевља, задало би још један тежак ударац изузетно тешкој ситуацији у Беранама. Јер не треба заборавити, да је за ову фирму репроланцем било везано још двадесетак фирми у општини.

Наиме, европска регулатива могла би се поставити као непремостива баријера у том послу, јер рудник угља је до недавно имао статус бизнис зоне, па је по том основу био ослобођен свих локалних пореза, приреза и осталих накнада.

Фото М. Секуловић

- Сада то више није могуће - каже менаџер у Општини Беране Владимир Ђаковић, који истиче да је Црна Гора морала своју законску регулативу да прилагоди европској, која је искључила рударсто из програма државне помоћи из еколошких разлога.

- Због тога је рудник у нашем граду изгубио статус бизнис зоне. Међутим, спремни смо да поново помогнемо колико можемо. Међутим, бојим се да сада поштујући нову законску регулативу, нећемо моћи у мери у којој смо до сада то чинили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)