"КАТАНАЦ" ОТВОРЕНА ОПЦИЈА: ИЈЗ предложио да се сви градови закључају, ипак уведене мере у корист очувања радних места

И. Д. С.

18. 11. 2020. у 08:40

КАТАНАЦ ОТВОРЕНА ОПЦИЈА: ИЈЗ предложио да се сви градови закључају, ипак уведене мере у корист очувања радних места

Фото Влада ЦГ

ЗБОГ драматичног броја оболелих, Национално координационо тело је у петак донело нове мере за спречавање ширења заразе, међутим, министар здравља Кенан Храповић саопштио је да опција закључавања није потпуно искључена, већ је привремено склоњена са дневног реда.

Како је казао, ситуација са епидемијом ће се пратити, а ако буде потребно, неће се чекати 1. децембар да се уведе и најрестриктивнија мера - закључавање свих градова.

Институт за јавно здравље је и предложио да се све затвори на три до четири седмице, али су, како наводе у тој институцији, уважавајући ставове привредних субјеката и тешку ситуацију у којој се налазе, НКТ-у предложили здравствене мере које омогућавају функционисање привреде и очување радних места.

- Приликом доношења актуелних мера придржавали смо се препорука Института за јавно здравље - наводи Храповић истичући да се поштовањем тих и основних мера даје шанса да се одложи потпуно закључавање. - Ако се поштују мере, смањиће се локална трансмисија и тиме ће се растеретити здравствени систем.

Фото ИЈЗЦГ

Имајући у виду изузетно сложену ситуацију и степен угрожености здравља грађана, ИЈЗ је предложио потпуно затварање.

- Сугерисани модел би довео до смањења локалне трансмисије и пада броја новоинфицираних на дневном нивоу. Како је реч о пандемији, вирус корона не би у потпуности нестао, али би се број инфицираних значајно умањио. На тај начин бисмо епидемију ставили под контролу, растеретили здравствени систем и створили услове да се временом, уз ублажене мере, вратимо регуларним активностима и начину живота - казали су у Институту.

ЗА ТЕСТОВЕ 700.000 ЕВРА ИЗ РЕЗЕРВИ

ПО препоруци Института за јавно здравље Црне Горе поручено је 70.000 брзих антигенских тестова за новембар, наводи се у одлукама Владе донетим 5. и 9. новембра без одржавања седница. За набавку тестова из текуће буџетске резерве издвојено је 700.000 евра. Из Владе је саопштено да се ти тестови набављају по хитном поступку, а у складу са Законом о јавним набавкама.

Мере које су усвојене на последњој седници НКТ-а предложили су, како истичу, уважавајући ставове привредних субјеката и тешку ситуацију у којој се они налазе, а које омогућавају функционисање привреде и очување радних места уз заштиту здравља грађана.

Мере које се доносе, према речима министра Храповића, не одговарају свима, али се доносе како би се сачувало здравље свих.

Осврћући се на изјаву помоћника директора КЦЦГ, да је у тој здравственој установи у недељу било још шест слободних кревета, министар је казао да је у читавом систему обезбеђено око 750 ковид-кревета.

- У веома кратком времену можемо да мобилишемо и четири привремене болнице. Процена Кризног штаба је да засад не треба да се активирају. Није их проблем активирати, али проблем може бити да неће имати ко да лечи грађане ако не будемо поштовали мере и дође до раста оболелих. Здравствени радници преоптерећени, уморни, оболевају, има и смртних случајева, али смо показали да је систем флексибилан и одржив - рекао је Храповић.

Истакао је и да здравствени систем располаже са довољно медицинске опреме, те да верује да ношење маски, држање дистанце и одржавање хигијене могу бити модел за све да избегнемо рестриктивни модел.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)